Tovább csökkent az aktív fertőzöttek száma

 

Ismét csak egy újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4078-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg. Ezzel 567 főre emelkedett az elhunytak száma,


2547-en pedig már meggyógyultak

– tette közzé a legfrissebb adatokat a koronavirus.gov.hu oldal szerdán.

Az aktív fertőzöttek száma 964. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti.
Jelenleg 210 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 16-an vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (1932) és Pest megyében (597) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (376), Komárom-Esztergom (301), Zala (261) és Csongrád-Csanád megye (118), a sor végén pedig Békés megye áll (13).

A parlament kedden elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, és felhatalmazta a kormányt a különleges jogrend megszüntetésére. Az Országgyűlés emellett megteremtette a járványügyi készültség fenntartásához szükséges jogszabályi hátteret, eszerint a kormány egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, amely járványügyi készültségnek minősül. A kormány szerdai ülésén tárgyalja a veszélyhelyzet megszüntetésével kapcsolatos és a védekezés fenntartásához szükséges további lépéseket.

A veszélyhelyzet megszüntetését az teszi lehetővé, hogy

sikeres volt a védekezés első szakasza.

Az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság együttműködésének köszönhetően sok más országgal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Fokozatosan csökken az új és az aktív fertőzöttek száma, ugyanakkor a járványügyi készültség fenntartására szükség van, hiszen a pandémia (világjárvány) jelenleg is tart, a koronavírus továbbra is itt van és fertőz. A járvány alakulását ezért továbbra is kiemelten figyelemmel követi a kormány, a járványügyi hatóság, továbbra is működik az Operatív Törzs, és ha valahol felüti a fejét a fertőzés, akkor elrendeli a járványügyi bevetési egység beavatkozását.

A címlapfotó illusztráció.