×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lagzik akár már kétszáz résztvevővel is megtarthatók

 

Várhatóan szerdán dönt a kormány a 65 évnél idősebbek vásárlási idősávjáról – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, a cél, hogy ezen a téren is visszaálljon az élet a megszokott kerékvágásba.


Cikkünk frissül.

Minél előbb pótolják az elhalasztott egészségügyi ellátásokat

Müller Cecília elmondta:

a mai napon 4076 fertőzöttet tartanak nyilván,

héttel nőtt a pozitív esetek száma, egy fő hunyt el, az elhunytak száma 563-ra emelkedett. Elenyésző az alapbetegség nélkül elhunytak száma. Az aktív fertőzöttek száma 1028-ra változott, kórházban 275 embert ápolnak, és 19-en vannak lélegeztetőgépen. Már kétszer több – 2485 – a gyógyult, mint az aktív beteg.

Százezer lakosra továbbra is 41 megbetegedés és 5,8 halálozás jut – ismertette. Hozzáfűzte: százezer emberre Budapesten 110, Komárom-Esztergom megyében 100, Zalában 97, Fejérben 90, Pest megyében 46 a fertőzöttek száma.

A fertőzöttek száma a 15. héten volt a legtöbb, 712, s a 16. héten haltak meg a legtöbben, 91-en. Ezek a számok a 24. hétre folyamatosan csökkentek, ekkor 62-en fertőződtek meg, és 15-en hunytak el – emlékeztetett.

A vírus még jelen van

A vírus még jelen van, naponta 10 körüli a regisztrált új fertőzöttek száma. A 4076 beteg 57 százaléka nő, 43 százalék férfi. A betegek 45 százaléka 65 év feletti, a pozitív esetek 15 százaléka került ki az 50–59 év közötti, 14 százaléka a 40–49 év közötti és 10 százalék az összes többi korosztályból. Kiemelte, hogy a fertőzöttek mindössze 0,1–06 százaléka gyerek.

Száz főre vetített arányban Budapest érintett a leginkább, 101 fő, Komárom 100, Zala 97, fejér 90, Pest 46 fő. A 24. hétre folyamatosan csökkent az új fertőzöttek száma.

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is, hogy hétfőtől valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe. Emlékeztetett rá, hogy pénteken Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bejelentést tett, mely szerint

további kórházi férőhelyszám bővítésére lett lehetőség

a járvány kedvező alakulása miatt. Az elhalasztott ellátások minél előbbi pótlása a cél.

A fekvőbeteg-ellátó intézményekben a látogatási tilalom részleges feloldása is lehetséges. Érvényesek az általános higiéniai szabályok, csak egészségesek lehetnek látogatók. Az országos tiszti főorvos azt javasolta, a találkozókra lehetőleg a szabadban kerüljön sor.

Az országos tiszti főorvos a külföldre utazóknak azt javasolta: kössenek biztosítást, hogy igénybe tudják venni a helyi egészségügyi ellátást, s ha koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, helyben kérjenek segítséget.

Müller Cecília

a vendéglátásban munkát vállaló nyugdíjasoknak azt tanácsolta, viseljenek maszkot, ügyeljenek a személyi higiéniára, és kevés emberi kontaktusnak kitett munkát vállaljanak.

Ilyen a takarítás vagy a konyhán belüli feladatok végzése.

A szakember arra a kérdésre, hogy a megbetegedések hány százalékos növekedése vagy mekkora esetszám esetén beszélhetünk a járvány második hullámának kezdetéről, azt mondta: nincs egzakt szám, a járványügyi szakmában mindig a tendenciákat, földrajzi területeket, s egyebek mellett zárt közösségeket figyelnek az esetleges időbeli beavatkozások elrendelése érdekében.

Végül köszönetet mondott az országos vérellátó dolgozóinak, a vörös kereszt dolgozóinak, és azoknak a véradóknak, akik önzetlenül és szeretettel adnak vért.

Kétszázan is részt vehetnek akár az esküvőkön

Kiss Róbert rendőr alezredes bejelentette, hogy a mai naptól a fővárosban a temetések, valamint a házasságkötések után tartott rendezvények is megtarthatók, amíg a résztvevők száma nem haladja meg a kétszázat. Utóbbiak megtarthatók szálláshelyen és vendéglátóegységben, de eközben a védőtávolság betartása nem mellőzhető.

A nyilvános könyvtárak megnyitásáról is hatályba lépett a kormányrendelet.

2681-re nőtt a koronavírus-applikációba regisztráltak száma. Az aktív felhasználók száma 691. Az elmúlt 24 órában 428 hatósági házi karantént rendeltek el, így az érvényben lévő házi karanténok száma 7707. A járvánnyal kapcsolatos büntetőeljárások száma 439-re emelkedett.

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Szólt arról is, hogy 439-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: 126-ot rémhírterjesztés, 29-et közveszéllyel fenyegetés, 133-at csalás, 28-at járványügyi szabályszegés miatt indítottak, és 81 gyanúsítottat hallgattak ki.

Kiss Róbert azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnában és Romániában is nő a fertőzöttek száma, közölte: a magyar-ukrán és a magyar–román határátkelőkön folyamatos a határforgalom-ellenőrzés.

Nem magyar állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be

Hozzátette: nem magyar állampolgárok Magyarország területére – a kétoldalú megállapodásokkal érintett államok állampolgárai kivételével – nem léphetnek be. Romániából és Ukrajnából kizárólag az agrárágazatban dolgozók, a különös méltánylást igénylők, valamint a Nyugat-Európába tartó román és ukrán állampolgárok léphetnek be Magyarországra.

Az operatív törzs folyamatosan elemzi és értékeli a járványügyi adatokat, ezek alapján

a szigorú korlátozások fenntartása indokolt.

A kőszínházak és a mozik nyitására vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével valószínűleg ezek az intézmények is megnyithatnak majd. Jelezte: az ezzel kapcsolatos szabályokat a kormány rendeletben szabályozza, amelyet várhatóan a szerdai kormányülés után hirdetnek ki.