Idén elmarad augusztusban a Savaria Történelmi Karnevál

 

A koronavírus-járvány veszélyei miatt nem rendezik meg idén augusztusban a Savaria Történelmi Karnevált – jelentette be a szervezőkkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Nemény András, Szombathely polgármestere.

Közép-Európa legnagyobb históriás karneválját augusztus 27. és 30. között tartották volna, de az érvényben lévő kormányrendelet értelmében jelenleg tilos a fesztiválok, zenés, táncos rendezvények megtartása, és noha a magyar kormány fokozatosan oldja fel a járvány miatti korlátozásokat, a koronavírus még nem tűnt el – emelte ki a polgármester.

Hozzátette: Savaria Történelmi Karnevál minden évben Szombathely legnagyobb turisztikai rendezvénye, amelyen a résztvevők száma a négy nap alatt eléri a százezer főt és amelyre rengeteg külföldi vendég is érkezik, ám egy ekkora rendezvényen – például a jelmezes karneváli felvonulásra gondolva – egyszerűen nem tarthatók be olyan biztonsági intézkedések, amelyeket a járvány elleni védekezés jelenleg megkövetelne.


Nemény András a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy szeptemberben szeretnének egy olyan kisebb, egészen más típusú, a szombathelyiek számára élményt adó rendezvényt megtartani, amely lehetőséget kínálna a helyi művészek számára a fellépésre, valamint kicsit mérsékelné a szombathelyi kereskedőknek és vendéglősöknek a karnevál elmaradása miatt elszenvedett bevételkiesését is.

Horváth Soma, a vasi megyeszékhely kultúráért is felelős alpolgármestere a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány a város kulturális életében nehézségeket okozott, hiszen a kulturális intézmények és művészeti csoportok komoly bevételektől estek el, ugyanakkor több olyan kreatív ötletet is megvalósítottak amelyekkel a kulturális kínálatukat a közönséghez közelebb vitték.

Ilyenek voltak szavai szerint az elmúlt napokban szabadtéren megtartott kisebb színházi előadások, de a Savaria Szimfonikus Zenekarnak utcákon, illetve lakótelepeken megtartott rövid kamarazenei koncertjei is.