×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Támogatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága az MNB új alelnökének kinevezését

 

Támogatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága Virág Barnabás kinevezését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöki posztjára keddi budapesti ülésén.

Virág Barnabás (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Az MNB ügyvezető igazgatójaként dolgozó alelnökjelölt a bizottsági meghallgatáson a magyar gazdaság helyzetét értékelve kifejtette, úgy sikerült 2013 óta erős növekedési ütemet elérni, hogy a makrogazdasági egyensúlyokat is sikerült megtartani.

A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés áprilisban volt a legjelentősebb, májusban már fokozatos javulás indult el; a jegybank adatai szerint júniusban lehet arra számítani, hogy normalizálódik a gazdaság működése és a harmadik negyedévtől megindulhat az erőteljesebb kilábalás – mondta.

Virág Barnabás az elmúlt évtized egyik legfontosabb gazdaságpolitikai eredményének nevezte a költségvetési és a monetáris politika közötti összhang megteremtését, mint fogalmazott, erre az összhangra lesz szükség a járvány következményeinek kezelésében.

Az első eredmények azt mutatják, hogy a hazai gazdaságpolitika gyorsan és hatékonyan tudott döntéseket hozni – hangsúlyozta, példaként említve a hiteltörlesztési moratóriumot.

Virág Barnabás a monetáris politikai intézkedések kapcsán kitért arra, hogy a jegybank március közepe óta célzott lépésekkel, gyorsan stabilizálta a járvány hatására kialakult turbulens környezetet, és olyan új intézkedéseket hozott, amelyekkel a kilábalás során folyamatosan támogatni tudja majd a magyar gazdaság növekedésének helyreállását. Ezek közül kiemelte a Növekedési hitelprogram új konstrukciójának elindítását.

Hangsúlyozta, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a növekedési motorok beindításában az olcsó, stabil, kiszámítható hitelforrásoknak különösen fontos szerepe van.

Az alelnökjelölt úgy látja, hogy a következő évek gazdaságpolitikáját a koronavírus-járvány következményeinek kezelése fogja meghatározni. A jegybanki oldalról kiemelt figyelmet igényel a hitelpiacok dinamizálása, valamint a pénzügyi rendszer stabilitásának nyomon követése – közölte.

Virág Barnabás kifejtette, a növekedési pálya megtartásához készen kell állni a válságot követő új normákhoz történő alkalmazkodásra.

Számos trend fel fog gyorsulni, például a digitalizáció előrertörése, az online kereskedelem széles körű használata, az otthoni munkavégzés nagyobb arányú alkalmazása, a zöld megoldások elterjedése – jelezte. Hozzátette, hogy az MNB egyebek mellett az azonnali fizetés rendszerének bevezetésével és zöld programjának kialakításával számos olyan lépést tett, amelyekkel Magyarország az új normákra sikeresen tud majd reagálni.

Úgy fogalmazott, továbbra is szükség lesz arra a proaktív és innovatív monetáris politikára, amit az MNB az elmúlt években követett.