Visszaszerezné Szabadkát a VMSZ

 

A VMSZ visszaszerezné Szabadkát, ezt jelentette be a vajdasági magyar párt pénteki kampányindítóján. Szerbiában áprilisban tartották volna a választásokat, de a járvány miatt júniusra halasztották. Parlamenti, tartományi és önkormányzati képviselőket választanak két hét múlva. A Vajdasági Magyar Szövetség mindhárom szinten indít jelölteket – hangzott el az M1 Híradójában..

A szabadkai zsinagóga éveken át rogyadozott, de a város egykori magyar polgármesterének sikerült elérnie, hogy felújítsák: szerb és magyar kormányzati támogatásból.

A Népszínház a másik nagyberuházás a városban. Ennek a felújítását is magyar polgármester indította el. Szabadkát a balkáni háború után sokáig vezette magyar polgármester. De az utóbbi években már nem. A helyiek szerint ezen változtatni kell.


A szabadkaiak szerint a polgármesternek mindenképpen oda kell figyelnie, hogy ez egy multikulturális város, hogy mindenkivel szót tudjon érteni, a magyarokkal, vagy a szerbekkel.

„Igazi házigazda módjára kell viselkednie. És házigazdaként húznia saját városáért, a saját népéért és az itt élő valamennyi nemzetért” – mondta egy helyi polgár..

A Vajdasági Magyar Szövetség most azon dolgozik, hogy négy év kihagyás után újra magyar polgármestere legyen a Szabadkának.

Pásztor Bálint lett a párt polgármester-jelöltje, aki eddig a belgrádi parlamentben volt képviselő.

„Szabadkának, hosszú idő után újra lokálpatrióta polgármesterre van szüksége. Olyan polgármesterre, aki itt született, itt nőtt fel Szabadkán, érzi ennek a városnak minden rezdülését, aki tudja, hogy mi az, hogy Gombkötő utca, aki tudja, hogy hol van a Varázsló kertje, aki tudja, hogy Szabadka évszázadokon át Közép-európai hangulatú város volt” – mondta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) polgármesterjelöltje.

Szerbiában június 21-én háromszintű választást tartanak. A belgrádi parlamentben 250, a tartományi képviselőházban 120 mandátum sorsa dől el. Emellett 170-nél is több helyen tartanak önkormányzati választást is. A legnagyobb vajdasági magyar párt mindhárom szinten indít jelölteket.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerint most a szabadkai kampány a legfontosabb. Hozzátette: arról akarják meggyőzni a helyieket, hogy válasszanak VMSZ-es polgármestert.

„Mi azért szállunk most ebben a pillanatban politikai ringbe, hogy arról győzzük meg a szabadkaiakat, a magyarokat és a nem magyarokat, azokat, akik számára Szabadka Közép-európai városként fontos egy fejlődőképes, normális városként fontos, hogy nekünk van erre a pozícióra a legrátermettebb jelöltünk, a Vajdasági Magyar Szövetség listájának a vezetője” – emelte ki Pásztor.

Szabadkán évtizedeken át volt magyar polgármester.

A néhai Kasza Józsefnek a szerbiai rendszerváltozásban is fontos szerepe volt, és a halála után is többször vezette VMSZ-es politikus a várost, de a négy évvel ezelőtti választáson a párt nem kapott többséget Szabadkán. A június 21-ei választáson ezen akarnak változtatni.