×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller: A járvány egyfajta nyugvópontjára érkezett

 

Az idősekre vonatkozó 9 és 12 óra közötti boltlátogatási szabály marad, de a kedvező járványügyi helyzet bizonyos enyhítéseket megenged majd az idősotthonokban.


Cikkünk frissül.

Az idősekre vonatkozó 9 és 12 óra közötti boltlátogatási szabály marad

A koronavírus elleni védekezés második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett a koronavírus-járvány első szakaszában. Az Országgyűlés június 16-án szavazhat a veszélyhelyzet megszüntetéséről, az annak megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról, és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslatról.

Hozzátette: a koronavírus elleni védekezés második szakaszában is indokolt a járványügyi készültség fenntartása, ezért

az operatív törzs továbbra is ellátja a feladatait, és a kórházak irányítási rendszere is változatlanul a járványveszélyhez igazodik.

Ismertette: várhatóan június 20-án ér véget a különleges jogrend, a veszélyhelyzet megszüntetésével nyithatnak a mozik, a színházak, a múzeumok és a fürdők. A kormány döntése értelmében ugyanakkor továbbra is hatályban marad az idősek vásárlási idősávját kijelölő korlátozás.

Beszámolt arról is, hogy csütörtökön és pénteken 56 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket, arcvédőket, orvosi szájmaszkokat és védőköpenyeket, amelyek készletezését a kórházparancsnokok hajtják végre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában megszüntették a szomszédos országokba történő határellenőrzést, ugyanakkor Magyarországon továbbra is érvényben van az a kormányrendelet, amely szerint akkor nem kerül az Ausztriából Magyarországra személyforgalomban belépő magyar állampolgár hatósági házi karanténba, ha négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet tud felmutatni.

Már több mint 2100-an töltötték le az online hatósági karantén alkalmazást

A hatósági házi karanténban levők közül már 2115-en vállalták, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze azt, hogy betartják-e a korlátozás szabályait. Jelenleg 860 aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Szerdán 625 emberrel szemben rendeltek el hatósági házi karantént, így 10 985 az érvényben levő korlátozó intézkedések száma.

A járvánnyal összefüggő bűncselekmények száma 419-re emelkedett,

ebből 120 rémhírterjesztés, 29 közveszéllyel fenyegetés, 128 csalás, 22 pedig járványügyi szabályszegés miatt indult. Eddig összesen 80 gyanúsítottat hallgattak ki.

A határforgalom szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Tompánál, Röszkénél, Ártándnál és Csengersimánál két-két órás, Csanádpalotánál egy órás, kilépőoldalon pedig Röszkénél két órás, Csanádpalotánál 1 órás várakozással kell számolni.

Személyforgalomban a belépőoldalon Csengersimánál és Röszkénél két órát, Nagylaknál egy órát, a kilépőoldalon Röszkénél és Nagylaknál kell egy-egy órát várakozni.

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsol azoknak, akik a nyaralásukat külföldön szeretnék eltölteni, azt mondta:

folyamatosan egyeztetnek a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel a jelenleg érvényben levő korlátozó intézkedések felfüggesztéséről, illetve megszüntetéséről.

Emlékeztetett: ezeknek az egyeztetéseknek köszönhetően a Szerb Köztársaságból és a Szlovén Köztársaságból Magyarországra belépő magyarok esetében nem rendelnek el automatikusan hatósági házi karantént. Folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat és a bevezetett intézkedések hatásait és ennek fényében fognak javaslatot tenni – mondta.

Az elmúlt 24 órában nem volt számottevő változás az adatokban

A járvány egyfajta nyugvópontjára érkezett. Az elmúlt 24 órában nem volt számottevő változás az adatokban – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette: változatlanul 10-20 körüli az újonnan megfertőződöttek száma.

Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3954-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg. Ezzel 539-re emelkedett az elhunytak száma, 2205-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1210-re változott. A gyógyultak majdnem kétszer annyian vannak, mint az aktív fertőzöttek, akikből 1210-et tartanak nyilván.

Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százalék budapesti. 406 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

A Pesti úti idősotthonban 49-re nőtt az elhunytak száma – ismertette a tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: Lassan, óvatosan vezetik be az enyhítő intézkedéseket, szorosan követve az intézkedések miatt bekövetkezett számadatok változásait.

Az idősotthonokban lesznek enyhítések

A kedvező járványügyi helyzet bizonyos enyhítéseket az idősotthonokban is lehetővé tesz. „Egy részleges látogatási tilalmat feloldó határozatot hoztam” – mondta a tiszti főorvos. Hozzátette: a határozat az idősotthonok mellett valamennyi szociális ellátási formát érinti.

Látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be.

Az otthon falai között vallási esemény is megtartható lesz a szociális távolság betartásával, illetve fodrászt, pedikűröst is fogadhat a bent lakó.

Az országos tiszti főorvos elmondta azt is: ezekbe a szociális intézményekbe új lakó vagy kórházból visszatért lakó csak úgy vehető fel, ha négy napnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy nem fertőzött. Ha valakit az intézmény falai között különítettek el koronavírus-fertőzés miatt, őt továbbra sem lehet látogatni – tette hozzá.

Müller Cecília egyúttal megköszönte a szociális intézményekben dolgozók munkáját, akik – mint mondta v hónapokig hősiesen helytálltak, „messze munkaköri kötelességükön túl nyújtottak ellátást”.

A címlapfotó illusztráció.