×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Világszerte megemlékeznek a trianoni évfordulóról

 

Nemcsak az anyaországban, de világszerte megemlékeznek a trianoni békediktátum századik évfordulójáról – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az M1 szerdai műsorában.


Szilágyi Péter példaként említette az a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség Összetartozásunk tüze elnevezésű kezdeményezését. Ennek keretében 62 országban, mintegy 4 ezer tűzrakó helyen egyszerre lobbannak fel a lángok június 4-én 20 óra 20 perckor. Így hívják fel a figyelmet a száz évvel ezelőtt történtekre.

Hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárság könnyített megszerzéséről szóló törvény elfogadása óta megalkotott jogszabályi keretek tág lehetőséget biztosítanak a nemzetpolitikai programok számára. Ezek egyike a Kőrösi Csoma Sándor Program, amelynek keretében 150 ösztöndíjas ápolja a kapcsolatot a magyar közösségekkel világszerte.

Ennek nyomán Latin-Amerikában egy az egész kontinensre kiterjedő online megemlékezést szerveztek az ösztöndíjasok, Kanadában pedig négynapos megemlékezésre kerül sor, amelynek keretében egy 100 méter hosszú magyar nemzeti színű lobogót feszítenek ki Torontóban – ismertette a miniszteri biztos.