Országszerte emlékprogramokat szerveznek Trianonról

 

Színházi előadások, koncertek, virtuális múzeumtúrák, emlékmű-avatások, emlékrepülések és számos egyéb program emlékezik csütörtökön országszerte a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára.

Cikkünk frissült.

Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum szabadtéri kiállítást rendez, a Trianon téren a Talléros zenekar katonadalokat ad elő, Szarvas Péter polgármester mond beszédet, a Jókai Színház pedig irodalmi, zenés összeállítással készül. A Deák utcai református templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak, a Békéstáji Művészeti Társaság kiállítást szervez a Csabagyöngye Kulturális Központnál, 20 óra 20 perckor pedig Seregi Zoltán színházigazgató az Összetartozásunk tüze civil kezdeményezéshez csatlakozva lángot gyújt a teátrum előtt.


Gyulán a csigakerti Székely kapunál mond beszédet Görgényi Ernő polgármester, az Erkel Ferenc Vegyeskar elénekli a Himnuszt és a székely himnuszt, a helyi alapfokú művészeti iskola diákjai pedig mezőségi táncokat adnak elő.

Mezőberényben Bagyinszki Zoltán fotóiból rendeznek kiállítást a városháza előtt, este ugyanott száz mécsest helyeznek el. A Mezőberényi Erdélyi Kör és a helyi városszépítő egyesület tagjai a székely kapunál tartanak megemlékezést.

Battonyán trianoni emlékművet és országzászlót avatnak, Szarvason a Luther Színjátszó Tehetségműhely lép fel Szegény Magyarország és Trianon 100 című műsorával.

A Veszprémi Petőfi Színház társulata Trianon 100 címmel tart online előadást Oberfrank Pál rendezésében.

Szolnokon szobrot avatnak

Szolnok önkormányzata délelőtt a Tiszai hajósok terén tart megemlékezést, melyen Szalay Ferenc polgármester mond beszédet, majd felavatják Pogány Gábor Benő erre az alkalomra készült szobrát.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum centenáriumi virtuális múzeumtúrája Magyar Sándor és Endresz György óceánrepülők és repülőgépük, a Justice for Hungary történetét mutatja be, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár pedig történelmi kvízt szervezett.

Gárdonyban az Országzászlónál a Kákics zenekar ad ünnepi műsort, amely online is követhető lesz.

Dunaújvárosban, az evangélikus templomban 16 órától Stermeczki András lelkész tart áhítatot, majd a Bartók Kamaraszínház színművészei műsort adnak.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház 16 óra 31 perctől különkiadással jelentkezik: a 100 éve aláírt békediktátumra Trianon című előadásukkal emlékeznek meg, amelyet a teátrum közösségi oldalán közvetítenek.

A kettészakított Esztergom vármegye települései az esztergomi országzászlónál és a kopjafánál emlékeznek közösen. A történelmi vármegye magyar és szlovák településeinek küldöttei egy-egy marék földet hoznak magukkal és helyeznek el a kopjafánál.

Ácson és Csallóközaranyoson tábortüzeket gyújtanak

Ácson a Duna-parton tábortüzet gyújtanak, miközben a túlparti felvidéki településen, Csallóközaranyoson is nagy tábortüzet raknak. Ács testvértelepülésein, a felvidéki Madaron és a székelyföldi Olaszteleken szintén tűzgyújtással emlékeznek.

Szécsényben a trianoni emléknapon két helyszínen tartanak koszorúzást a Kubinyi Ferenc Múzeum szervezésében.

Salgótarján önkormányzata délelőtt rendez koszorúzást az Országzászló Emlékhelyen. Beszédet mond Huszár Máté alpolgármester, zenés irodalmi összeállítással közreműködnek a Zenthe Ferenc Színház művészei.

A csongrádi megyeszékhelyen a Szegedi Szimfonikus Zenekar fanfárosai adnak elő gyászdalokat a városháza erkélyéről délután, azt követően, hogy a Széchenyi téren félárbocra engedik a nemzeti lobogót. A közösségi közlekedés járatai egy percre leállnak a hozzájuk legközelebb eső megállókban, az autóbuszokon, villamosokon és trolibuszokon a trianoni veszteségekről szóló ünnepi hangfelvételt játszanak be.

Keszthelyen a város lakói több mint 600 mécsesből rakják ki Nagy-Magyarország térképét a Fő téren.

Rédicsen, a kettészakított Zala megye jelenlegi határán, a magyar-szlovén határátkelőn őrtüzet gyújt Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja; Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Vigh László országgyűlési képviselő. Magyar Janez, a szlovéniai Lendva polgármestere pedig előimádkozza a Miatyánkot.

Trianon képes levelezőlapokon címmel nyílik kiállítás Szombathelyen a Puskás Tivadar középiskola galériájában. A megnyitót online is közvetítik.

Kecskeméten a Hírös Rovókör 16 órától zenés, verses megemlékezést tart a Mikrokozmosz a Makrokozmoszban című műalkotásnál. Utána kétperces harangzúgás, egy rövid ima és áldás következik, majd a résztvevők átvonulnak az Országzászlóhoz, ahol a beszédek után fellép a Kecskemét Táncegyüttes.

Több könyvtár és társulat is online műsorokkal emlékezik

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár munkatársai a www.bacstudastar.hu portálon online előadásokkal, tudáspróbával, népdalokkal, határon túli területek népmeséivel és mondáival készülnek.

Online műsorral emlékezik a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata is Cseke Péter igazgató rendezésében június 16 óra 30 perctől. Kiskunhalason ugyanakkor az Országzászlónál Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke mond beszédet, majd koszorúznak és mécseseket gyújtanak az emlékműnél.

Baján 16 óra 30 perctől a Bajai Televízió révén látható összeállításba olyan verseket és dalokat válogattak, amelyek a művészet oldaláról közelítik meg a tragédiát. A műsorban lesz polgármesteri beszéd és történelmi összefoglaló is.

Kiskunfélegyházán 8 órakor zászlófelvonás lesz, majd a Magyarok Nagyasszonya-szobornál 16 óra 30 perctől tartanak megemlékezést.

Csütörtökön az ország számos települése fölött tartanak emlékrepülést. A kezdeményezés ötletgazdái, Szakács Gábor és Talabos Gábor pilóták felhívására az ország minden részéből, a külhoni területekről és külföldről is jelentkeztek pilóták, repülőiskolák. Az eddigi regisztrációk alapján több mint 130 repülőgép tűnik fel az égen; néhol egy gép jelenik meg, de több város felett kisebb kötelékek húznak át június 4-én.

Potápi Árpád János Alsónánán mond ünnepi köszöntőt

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Alsónánán mond ünnepi köszöntőt az evangélikus templom kertjében. Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke Sárrétudvarin az évforduló alkalmából készült emlékmű átadásán mond köszöntő beszédet, amely után istentiszteletet tartanak és megkoszorúzzák az emlékművet.

Budapesten 16 óra 30 perckor egy percre megáll a budapesti közösségi közlekedés.

A Magyar Szentek templomában mise után trianoni emléktáblát avatnak, a megemlékezésen beszédet mond Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az évforduló alkalmából a Budavári Önkormányzat a határokon kívül született magyarok emlékművei előtt rója le tiszteletét.

Az emlékséta délben Batthyány Lajos Batthyány téri szobránál kezdődik, és 16.30-kor a Széll Kálmán téren ér véget, ahol egyperces néma megállással emlékeznek a békeszerződés aláírására.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere megnyitja Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész Trianon anzix című kiállítását az A38 hajón. A Magyar Nemzeti Múzeum össznemzeti fotókiállítást rendez az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból.

Trianon élt, Trianon él! Trianon élni fog?

A gazdagréti Szent Angyalok plébánia, a Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége Trianon élt, Trianon él! Trianon élni fog? 1920-2020 címmel emlékműsort rendez a Szent Angyalok plébániatemplomban.

Az eseményen ünnepi beszédet mond Szederkényi Károly esperes, Koltay Gábor filmrendező, Galla János, a Hegyvidéki Trianon Harangja Társaság ügyvivője és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke.

A Hősök terén száz táncos néptáncelőadásával, Ferencvárosban száz fával emlékeznek meg a békeszerződés aláírásáról, civil kezdeményezésre pedig vonulást szerveznek a Parlamenthez az V. kerületi Szabadság térről.

Ácson a megemlékezés keretében a Duna-parton és a Duna másik partján fekvő felvidéki településen Csallóközaranyoson tábortüzet raknak, Isaszegen a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség őrtüzet gyújt a trianoni gyásznap századik évfordulója alkalmából.

Sopronban többi között felavatják a Trianoni Emlékparkot, ahol mások mellett beszédet mond Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár.

Miskolcon elhelyezik az emlékmű alapkövét

Miskolcon elhelyezik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Nemzeti Összetartozás Emlékművének alapkövét, Debrecenben gyászlobogót vonnak fel és koszorúzást tartanak a Magyar Fájdalom szobránál. A Kecskeméti Nemzeti Színház pedig emlékműsorra készül, amelyet online közvetítenek.

Győrben az összetartozás tüzével, Komáromban száz ágyúlövéssel emlékeznek meg az eseményről. Emellett megemlékezést tartanak többi között Gyulán, Pécsen, Kaposváron, Székesfehérváron, Móron, Zalaegerszegen és Szolnokon is.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét.

Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: "a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme".

A címlapfotó illusztráció.