×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Osztrák–magyar árvízi figyelmeztető rendszer épült ki a Rábán

 

Elkészült a Rába folyón a magyar és osztrák szakemberek által kiépített árvízi figyelmeztető és előrejelző rendszer – közölte az MTI-vel kedden a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Az Európai Unió által az Interreg program keretében támogatott, 1,9 millió euró összköltségű, 2016-ban indult projektben a meglévő Rába előrejelző rendszert fejlesztették tovább hidrodinamikai és hidrológiai modellek aktualizálásával, a számítógépes háttér fejlesztésével, az előrejelző szoftverek frissítésével – írták az igazgatóság közleményében.

Hozzáfűzték: a korszerű, grafikus megjelenítést alkalmazó nagy teljesítményű számítógépes rendszer – különböző árvízi helyzetekben – pontos vízállás- és vízhozamadatokat alkalmazva, több lehetséges csapadék-és elöntés-forgatókönyvet is felhasználva alkalmas valós idejű árvízi elöntések előrejelzésére.

A tájékoztatás szerint a projekt eredményei segítik a felkészülést, hatékonyabbá teszik a védekezésben részt vevő vízügyi, katasztrófavédelmi és önkormányzati szervek együttműködését, szolgálják a Rába menti térségben élő emberek és javak biztonságát, biztosítják a védekezéshez szükséges információk gyors és hatékony elérhetőségét.

A jelenleg is tartó tesztidőszak június 30-án zárul le, ezt követően állítják az árvízi figyelő- és előrejelző rendszert folyamatos használatba.

A címlapfotó illusztráció.