×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tizennyolc év után hétfőn szabadult Kaiser Ede

 

18 év után kiszabadult a börtönből Kaiser Ede, akit a móri bankrablás ügyében ítélt a bíróság életfogytiglani fegyházbüntetésre. Mint utólag kiderült, tévesen. A bankrablást és a nyolc ember életét követelő mészárlást ugyanis mások, Nagy László és Weiszdorn Róbert követték el. Kaiser Edét azonban más erőszakos bűncselekmények miatt 18 év börtönre ítélték. Miután teljes büntetését letöltötte, hétfőn szabadon távozhatott – közölte az M1 Híradója.

Június 1-én 9 óra után nem sokkal szabadon távozott Kaiser Ede a Kozma utcai gyűjtőből. A most 45 éves férfi neve a móri bankrablással vált ismertté. Ő volt az a férfi, akit tévesen vádoltak meg a nyolc ember életét követelő bankrablással.

Az egész országot megrázó eset 2002. május 9-én történt a Fejér megyei Móron. Egy Erste bankfiókban nyolc embert lőttek agyon a pénzintézetet kirabló bűnözők. Az addig, és azóta is példátlanul kegyetlen támadás közben a rablók nem kímélték sem az alkalmazottak, sem az ügyfelek életét.

Nem a magukat feladó férfiak voltak az elkövetők

Hatalmas erőkkel indult meg a nyomozás. A mészárlás után néhány órával két gyanúsítottat nevezett meg a rendőrség. Azonban Farkas Róbertről és Horváth Szilárdról, aki a Kékfény kamerája előtt adta fel magát, kiderült, hogy nem lehetett közük a bankrabláshoz.

A nyomozók nem sokkal később újabb gyanúsítottakat vettek őrizetbe, Kaiser Edét és Hajdú Lászlót.

Volt bűntársuk, Kiglics Attila tett rájuk nézve súlyosan terhelő vallomást, amiért felvehette a huszonötmilliós nyomravezetői díjat.

2004. dec 23-án az elsőfokú bíróság tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte Kaiser Edét. Hajdú Lászlót 15 évre ítélte a bíróság, úgy, hogy közvetlen tárgyi bizonyíték nem volt ellenük. Kaiser Ede pedig önként beismert több más, súlyos fegyveres rablást, amivel igazolni akarta, hogy nem volt oka a durva támadásra.

Öt évvel később igazolódott be, hogy a nyomozók addig rossz nyomon jártak. Egy amatőr kincskereső felfedezése előbb egy veszprémi postás gyilkosához vezette a hatóságokat, majd Nagy László lakásán megtalálták a móri bankrablásnál használt fegyvereket is.

A nyomozók elfogták a rabláskori segítőjét, Weiszdorn Róbertet, aki végül életfogytiglant kapott, míg Nagy László még az ítélet előtt végzett magával a börtönben.

Hét év után mentették fel Kaisert a móri vádak alól

A bíróság hét évvel a vérengzés után mentette fel Kaiser Edét a móri vádak alól, de

a többi súlyos bűncselekmény miatt 18 évnyi börtönre ítélték – ebből szabadult hétfőn.

Az újságírók kérdéseire csak egy nagyon rövid választ adott.

„Sokkoló, kicsit több volt, mint ami jólesett” – fogalmazott Kaiser Ede. Ügyvédje az M1-nek azt mondta, szakemberként nehéz volt kezelni, ahogy a hatóságok védence esetében figyelmen kívül hagyták a nyilvánvaló tényeket is.

„Nagyon nehezen éltem meg (...), marasztaló ítélet szülessen, és ezt lehetett érezni” – fogalmazott Dezső Antal ügyvéd.

A móri bankrablással kapcsolatos perek 18 év után sem zárultak le teljesen, Kaiser Ede például nemzetközi bírói fórumokig is elment azért, hogy kártérítést kapjon az államtól.