×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a keresztény egyházak vezetői

 

Közös pünkösdi istentisztelet tartottak a keresztény történelmi egyházak vezetői, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdhétfőn a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén a Mátyás-templomban.

Cikkünk frissült.

Az egyházi vezetők együtt imádkoztak a koronavírus-járvány áldozataiért, a betegeket ellátó orvosokért, ápolókért és hálát adtak Istennek a járvány enyhüléséért. A főpásztorok megemlékeztek a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójáról és imádkoztak a nemzet egységéért.

Erdő Péter arról beszélt: „a járvány idején alkalmat kaptunk az Istentől, hogy felfedezzük, mi az igazán lényeges az életünkben”.

Ezekben a napokban tanúi lehetünk a fokozatos, óvatos újrakezdésnek, de ne ott kezdjük újra, ahol március elején abbahagytuk!

– kérte a bíboros.

„Az elmúlt időszakban rádöbbentünk, hogy az egészségen, a megélhetésen túl a kultúra, a tanulás is keresi a túlélés és a megújulás lehetőségét. Főként pedig örömmel tapasztaltuk, hogy a fizikai elkülönülés ellenére is nagy bennünk a vágy a közösségi élet iránt és szomjazik a lelkünk arra, hogy Istennel találkozzon” – fogalmazott Erdő Péter.

Bogárdi Szabó István kiemelte: 100 esztendeje szórták szét a magyar népet, 100 esztendeje „sok fájdalom közepette kell tanulnunk, miképpen tesz szabaddá az igazság és hogyan ébreszt reményt a kegyelem”.

Az igazság pedig ez: „nem erővel, sem hatalommal, hanem Isten lelke által” – fogalmazott Zakariás prófétát idézve. Hangsúlyozta: ez az igazság irányjelző, megmutatja, hogy amit meg kell építenünk, amiben egységre kell jutnunk, az nem az emberi akarattól függ.

Ez a nehéz igazság szabaddá tesz és bátorságot is ad, mert nem elveszi az alkotókedvünket, nem elfordít a jövőtől, hanem megmutatja, hogy nincsen kárhoztató ítélet azok ellen, akik nem test szerint, hanem lélekben élnek – fűzte hozzá a református püspök.

Fabiny Tamás azt mondta: pünkösdkor kezdődött az egyház története, ezért különösen fontos, hogy ezen az ünnepen „ökumenikus egységben tudunk imádkozni az oltárnál”.

Pál apostol leveléből idézett: „nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”. A szentírási részletet magyarázva kiemelte: a szeretetben nincs félelem, hanem erő van. „Ne féljünk a másik felekezettől”, és a vegyes házasságban élők is lássák meg a lehetőséget a különbözőségben – mondta.

Hozzátette: az imaóra elején a főpásztorok közös imádságában közös bűnvallás is volt, mert

az ökumenének része kell, hogy legyen az egymás ellen elkövetett bűnök megvallása és a bocsánatkérés is.

Az istentiszteleten részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Pünkösd a keresztények harmadik legnagyobb ünnepe, amelyet húsvét után ötven nappal tartanak.

A címlapfotó illusztráció.