A Magyar Zene Háza zenei beavatóintézmény lesz

 

Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Háza építése. Már készülnek a láthatatlan falak. Az egybefüggő homlokzati üvegtáblák Európában is egyedülállónak számítanak. A Magyar Zene Házának nemcsak a külalakja különleges, hanem célja is, hiszen egy zenei beavatóintézmény lesz, a mélyföldszinten egy nagy zenetörténeti kiállítás kap majd otthont, a térszinten zenei események, koncertek fogják várni a látogatókat, a tetőtér pedig zenepadagógiai foglalkozások színhelye lesz.


Mérföldkőhöz érkezett a Magyar Zene Háza építése. Már készülnek a láthatatlan falak. Az egybefüggő homlokzati üvegtáblák Európában is egyedülállónak számítanak. Ez biztosítja majd az épület légiességét és egyediségét.


Egy egészen különleges üvegpalota készül – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette, az  épületet, melynek különlegessége hogy üvegfalak veszik körbe a világhírű japán tervező Fudzsimoto Szou tervezte. Elmondta,

ilyen léptékű, egybefüggő, vízszintes osztás nélküli üvegtáblákkal körbevett épület nincs még egy Európában.

Emlékeztetett, a Magyar Zene Háza helyén évtizedekig Hungexpo-irodaházak csúfították a Városligetet. Hozzátette, az új épület nem vesz el zöld területet a ligettől, sőt az eddig beépített tízezer négyzetméterből hétezer négyzetmétert felújítva vissza is a természetnek.

Kiemelte, a Magyar Zene Házának nemcsak a külalakja különleges, hanem célja is, hiszen

egy zenei beavatóintézmény lesz.

Hozzátette, a mélyföldszinten egy nagy zenetörténeti kiállítás kap majd otthont. A kiállítás egy hiánytárlatot pótol, vagyis a magyar zenetörténetet fogja bemutatja interaktív módon az érdeklődők számára.

Lépcső a Városligetben épülő Magyar Zene Házában 2020. május 28-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A térszinten, ahol vizuálisan a park egybefolyik majd a Magyar Zene Házával, zenei események, koncertek fogják várni a látogatókat – mondta. Hozzátette, az épület ezen kívül lehetőséget teremt kültéri koncertek megszervezésére is, így idézve meg az egykori zenepavilonok hangulatát. A tetőtér pedig zenepadagógiai foglalkozások színhelye lesz.

A beszélgetés során elmondta, fenntartatható energiákkal igyekeztek megoldani az épület üzemeltetését, így 120 talajszondát helyeztek a Nagyrét alatt. Hozzátette, jelentős részben ezek fogja hűteni, fűteni a házat. Ezen kívül pedig felhasználják majd a a műjégpálya rendszerét is, így

az épület környezeti terhelése igazán alacsony lesz.

Arra is kitért, hogy a rendezvényterem hatszáz-nyolszáz ember, míg a kiállítóterek ötszáz-hatszázezer ember befogadására lesznek alkalmasak.

2021 végére Budapest tehéát egy olyan épülettel gazdagodik, amely tartalmában és megjelenésében is emblematikus kincsévé fog válni a fővárosnak.