×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Országszerte újraindultak a bölcsődék és az óvodák

 

Hétfőtől újra várják az óvodák és bölcsődék a gyerekeket. Fontos azonban, hogy nem kötelező ezekbe az intézményekbe vinni a kicsiket. A járványügyi helyzet alapos indoknak minősül, ha a szülő azt kéri, hogy gyermeke otthon maradhasson – hangzott el a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

(Fotó: MTI/Komka Péter)

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is hétfőtől újranyitottak az óvodák. Természetesen nem kötelező az óvodába járás, ha a szülő meg tudja oldani a felügyeletet, ez csak egy lehetőség.

A megyére vetítve általánosan elmondható, hogy a gyerekek körülbelül fele indult hétfő reggel az óvodába Borsod megyében. Miskolcon, a megyeszékhelyen 3820 óvodás korú gyermek van, és 660-an jártak bölcsődébe a vírus előtt. A legfontosabb változások közé sorolandó, hogy csak tiszta, fertőtlenített ruhában érkezhetnek a gyermekek.

Az óvodák, bölcsődék arra kérik a szülőket, hogy

lehetőleg egyedül érkezzenek a gyermekükkel és a lehető legkevesebb ideig tartózkodjanak a folyósón.

Kérik továbbá a biztonsági távolság betartását, így ha túl sokan érkeznének egyszerre, akkor az épület előtt kell várakozniuk, és a felnőttek esetében kötelező a szájmaszk használata is.

Az óvónőkre és a gondozónőkre is új szabályok vonatkoznak, például nem vehetik ölbe a kisgyermeket, és nem adhatnak puszit sem a gyermekeknek. Egy kis enyhítés talán az, hogy a délutáni alváshoz szükséges játék mackót, plüss állatkát beviheti magával az óvodás, de csak fertőtlenített állapotban.

Egerben is újranyitnak az óvodák és a bölcsődék. A város 18 óvodájában, és 16 bölcsődéjében fokozott figyelmet fordítanak a biztonságra, így rendszeresen fertőtlenítenek.

Az intézményekben 16 millió forint összértékű felújítási, karbantartási munkálatokat végeztek el a kényszerű leállás alatt, így megújulva várják a gyerekeket. Több mint ezer gyerek jár a város óvodáiba, de egyelőre hétfőtől csak pár százan kértek elhelyezést.

A járványügyi szabályok betartását szem előtt tartva folyamatosan fertőtlenítek, ezért például a textil játékok lekerülnek a polcokról. Higiéniai okokból a szülőket csak az ajtóig engedik be, és a hosszú zárva tartásra tekintettel, hogy ezzel is segítsenek a szülőknek

2020-ban az óvodákban nem lesz nyári szünet Egerben.

Andóné Angyal Mária, a salgótarjáni bölcsődék és óvodák vezetője elmondta, a közel 900 gyermek közül mintegy kétszázan jelezték, hogy élnének újra lehetőséggel. A korlátozás feloldása még nagyon friss, egyelőre a szülők átgondolják. Az óvodák a járvány előtti megszokott munkarendben és ellátással várják a gyerekeket.

Hozzátette, igyekeznek alkalmazkodni a töredéklétszámhoz, ennek megfelelően az óvodapedagógusok felváltva kapnak szabadságot, ugyanis az egész nyarat teljes nyitva tartással biztosítják a szülők számára.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.