×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A magyarok több mint kétharmada itthon tervezi a pihenést

 

A koronavírus-járvány ellenére erős nyarat és újraalakuló fenntartható turizmust progrnosztizálnak a legtöbb helyen a szakemberek. A szallas.hu szerint például ez a nyár idegenforgalmi szempontból biztosan más lesz, mint a korábbi években, de ettől függetlenül azért lehet arra számítani, hogy a szálláshelyek megtalálják a számításokat.

Kirándulók a keszthelyi mólón (Fotó: MTI/Varga György)

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese elmondta, erős szezonra számítanak azzal együtt, hogy az idei nyár nem olyan lesz, mint a tavalyi vagy a tavalyelőtti volt. A vendégek részéről a foglalások a nyári időszakra május negyedike óta töretlenül érkeznek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba.

Napról napra nő a foglalások száma

Mintegy 1100 szálloda, 1700 panzió adatait látják, és közel 30 ezer magán és egyéb szálláshelyét. Július-augusztus hónapra napról napra nő a foglalások száma, de a szezon indítását a soron következő pünkösdi hétvége fogja megtenni – fejtette ki.

Jelentős árváltozásra nem számítunk sem a vendéglátás esetében, sem a szálláshely szolgáltatás esetében sem – hangoztatta.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyfelől nagyon erős a verseny az újranyitást követően a vendégek kegyeiért, amikor is a szolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy minél több vendéget csalogathassanak be, márcsak ezért sem fognak árat emelni. Az újranyitás alkalmával elképzelhető piacélénkítés miatt egyik-másik szolgáltató részéről egy-egy kedvezményes ajánlat, de nem fogják a vendégekre áthárítani azt a többlet költséget, ami például a megemelkedett takarítással és adott esetben többlet személyzettel járna – tette hozzá.

Több mint kétharmada a magyaroknak itthon tervez pihenni

Kutatásokból egyértelműen látszik, hogy több mint kétharmada a magyaroknak itthon tervez pihenni az elkövetkezendő hat hónapban. Ebből is döntőrészt alapvetően a nyári klasszikus szabadságolási időszakban. Ha igaz ez, és abból indulunk ki, hogy ez a magatartás csak tovább erősödik az elkövetkezendő hetekben, akkor számos honfitársunk választ majd egy hazai úticélt külföldi pihenés helyett – emelte ki Könnyid László.

Hozzátette, a vendégek foglalási magatartásának vizsgálata kettő dolgot azonosított be nagyon markánsan. Egyrészt többet fogunk a természetben mozogni, az aktív szabadidős turizmus az első helyre került a döntési motivációban. Másrészt a wellness-szállodák és a wellness továbbra is népszerű a pihenni vágyók körében, mint foglalási pont.

A külföldiek részéről szintén rengeteg foglalás érkezik a rendszerbe, ez jelenleg is látható, mind Budapest, mind a vidék esetében. A beutazni kívánó vendégek számolnak azzal, hogy a határok egy bizonyos ponton majd megnyílnak június közepétől, július elejétől – mondta a vezérigazgató-helyettes.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.