×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vámosszabadiban ismét tömegével járkálnak a migránsok

 

Mintha csak a 2015-ös migránsválságot élnék át újra – ezt mondták az M1-nek a vámosszabadiak. A Győr-Moson-Sopron megyei község befogadóközpontja ismét megtelt migránsokkal, akik szabadon mozoghatnak a településen. A kormány a héten döntött arról, hogy bezárják a tranzitzónákat, és mostantól csak a külképviseleteken lehet menedékkérelmet beadni. Az ENSZ menekültügyi szervezete viszont arra szólította fel Magyarországot, hogy engedje be a migránsokat – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyáltalán nem örülnek a helyi lakosok, hogy a migránsok ismét megjelentek Vámosszabadiban. Azt mondják: mindez kellemetlen emlékeket ébreszt bennük, ugyanis 2015-ben százával járkáltak a településen, nem kis zavart okozva.

Sári Balázs, a helyi kisbolt tulajdonosa azt mondja: a bevándorlók általában cigarettát vesznek tőle.

Szerinte fontos lenne tudni, hogy a most érkezett migránsok nem fertőzöttek-e a koronavírussal.

Ambrus Gellért, Vámosszabadi polgármestere arról beszélt, hogy feszültséget okoz egy kis településen, ha egyszerre ennyi idegen ember megjelenik.

A városvezető szerint az elmúlt időszakban azok, akik valóban menedékkérők, minimális létszámban voltak jelen, ami rendben volt, viszont most megint tele van a tábor.

A hét közepén szállították el Tompáról és Röszkéről az embereket a két tranzitzónából. A 280 bevándorlót az ország három menekültügyi befogadóállomására, Balassagyarmatra, Vámosszabadiba és Nyírbátorba vitték el.

A kormány azért döntött a déli határon kiépített tranzitzónák megszüntetéséről, mert az Európai Bíróság múlt heti ítéletében kimondta, hogy – szerintük – sérti az uniós jogot a röszkei tranzitzóna működése.

Orbán Viktor: Veszélyes döntés

Az Európai Bíróság döntése nem csak hazánkra, hanem Európa biztonságára nézve is veszélyes – erről beszélt Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban.

A miniszterelnök hangsúlyozta, nem engednek annak a brüsszeli elképzelésnek, hogy menekültkérelmet benyújtó ember ellenőrzés nélkül tartózkodhasson Magyarországon.

„Pillanatok alatt meg fogjuk hozni azokat a rendeleteket, amik ezt világossá teszik, tehát ha valaki be akar jönni Magyarországra, akkor szépen elfárad a belgrádi nagykövetségre, vagy bármelyik magyar nagykövetségre, ott beadja az igényét és az majd megérkezik Magyarországra. Ő addig ott a kerítésen kívül, valahol várakozhat, de semmiképpen nem Magyarország területén. Utána ezt majd a magyar hatóságok elbírálják, és értesíteni fogjuk. Ez az új rend.


Ez szerintem a migránsoknak rosszabb, mint a korábbi állapot volt, de hát ha a brüsszeli bürokraták így akarják, akkor ezt az igényüket teljesíteni fogjuk” –
mondta péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Az ENSZ felszólította Magyarországot

Közben az ENSZ menekültügyi szervezete közleményében felszólította Magyarországot, hogy biztosítsa a menedékjogot kérő emberek bejutását az országba.

Azt írják: üdvözlik a döntést, hogy Magyarország kiengedte az ország határán lévő két tranzitzónából a menedékkérőket, de egyúttal

az UNHCR felszólítja a magyar kormányt, hogy biztosítsa a háborúk, erőszak és üldöztetés elől menekülő emberek belépését az ország területére,

és hozzáférését Magyarországon a menekültügyi eljáráshoz.

Mint fogalmaznak: ez egy lehetőség Magyarország számára, hogy a menekültügyi rendszerét összhangba hozza a nemzetközi és az európai uniós joggal.