×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Várják a bocsánatkérést

 

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök már több mint egy hete bejelentette, hogy a járványhelyzet enyhülése miatt még májusban javaslatot tesz a kormányra ruházott rendkívüli jogkör megszüntetésére, a Jobbik elnöke még egy keddi tévéműsorban is korlátlan hatalomról beszélt. Sőt, a párt sajtóosztálya az M1 megkeresésére arról írt, hogy a kormány súlyosan visszaélt a hatalmával. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: kitartóan várják a bocsánatkéréseket a baloldali pártoktól – hangzott el az M1 Híradójából. 

Alig telt el néhány óra a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadása után, a Jobbik elnöke heves hangnemben az elsők között kritizálta a jogszabályt. Bár a törvény szövege kimondta, hogy amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, a kormány visszaadja a ráruházott jogosultságokat, az ellenzéki képviselők ezzel nem foglalkoztak.

A Jobbik elnöke a baloldali pártokkal összhangban szónokolt amellett, hogy a törvénnyel megszűnt a demokrácia Magyarországon.

„Ma az ön hatalommániájáról kellett dönteni, azért mert 10 év után ön elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy karanténba zárja a demokráciát, mert ma pontosan ez történt miniszterelnök úr, ön karanténba zárta a magyar emberek szabadságát, és nem két hétre, hanem addig, ameddig az ön veszélyérzete így kívánja” – mondta parlamenti felszólalásában március végén a Jobbik frakcióvezetője  Jakab Péter.

Ezt az álláspontot más jobbikos képviselők is szinte azonnal terjeszteni kezdték.

Potocskáné Kőrösi Anita például a közösségi oldalon fejtegette, hogy bár a kormány a veszélyhelyzet kezelésére kért – mint írta – túlhatalmat, ezt azonban szerinte semmi sem indokolja.

Gyöngyösi Márton pedig a Magyar Hangnak egyenesen azt híresztelte, hogy ha a kabinet vissza is adná a rendkívüli jogkört, vagyis visszaállna a járvány előtti jogi helyzet, az nem demokrácia, hanem egy Rákosi-rendszerhez hasonló állapot lenne.

Közben Orbán Viktor miniszterelnök egy hete egyértelművé tette, hogy mivel a járványhelyzet megengedi, a kormány nem tartja fent tovább a rendkívüli jogkört, és még májusban javaslatot tesz annak megszüntetésére.

A kormányfő azt is mondta: Magyarország bebizonyította, hogy a bírálatoknak nem volt alapja.

„Mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért, amelyekkel bennünket illettek az elmúlt hónapokban. Sikeresen védtük meg a hazánkat. Bármely országgal összehasonlítható a teljesítményünk, demokratikus keretek között tettük ezt meg, és a fölhatalmazás után a szokásos parlamentáris rend kereteihez vissza fogunk térni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A Jobbik elnöke az ATV keddi esti műsorában még mindig korlátlan hatalomról beszélt.

„A kormány magára vállalta a korlátlan hatalmat, ezzel pedig a korlátlan felelősséget is, a felelősségrevonás pedig nem fog elmaradni” – tette hozzá.

Az M1 Híradója kereste a Jobbikot, hogy megkérdezzék,  hogy most, ahogy a kormány javaslatot tesz a rendkívüli jogrend megszűnésére, azok a jobbikos képviselők, akik időkorlát nélküli felhatalmazást emlegettek, bocsánatot kérnek-e.

A párt sajtóosztálya azonban továbbra is kitartott amellett, hogy a kormány „valóban korlátlan időre kért korlátlan hatalmat”, amellyel súlyosan visszaélt.

Csakhogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón már konkrét időpontot is megjelölt.

Eszerint a kormány május 26-án nyújtja be az Országgyűlésnek a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló indítványát. Gulyás Gergely azt mondta: kitartóan várják a bocsánatkéréseket a baloldali pártoktól.