×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kijárási korlátozások alatt is jól fogytak a fegyverek az Egyesült Államokban

 

A koronavírus terjedése, egészen pontosan az otthonmaradásra kötelező rendelet miatt az elmúlt két hónapban lényegesen visszaesett a fegyveres bűncselekmények száma Los Angelesben. Ez azonban inkább a kivétel, országosan nincs lényegi változás a tavalyi adatokhoz képest. A fegyvergyártóknak, és az ilyen jellegű üzleteknek továbbra is jól megy az Egyesült Államokban. Csak áprilisban kétmillió fegyvert adtak el az országban – hangzott el az M1 Híradóban.

Az amerikai, fegyverekkel foglalkozó vállalkozások nem panaszkodnak. A fegyverüzletek és a lőterek is nyitva maradhattak a koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások ellenére. Csak áprilisban 2 millió fegyvert adtak el az országban, tulajdonosaik az ilyen lőtereken tanulhatnak és gyakorolhatnak a hét minden napján.

Pásztor Zora, az egyik legnagyobb Los Angeles-i biztonsági cég vezetője szerint családi programmá vált a célbalövés.

„A múlt héten volt nálunk egy apuka, aki mind a négy lányát elhozta hozzánk, mind a négy leányzó 15 év alatti. Apuka gyakorlott fegyvertartóként meg akart bizonyosodni róla, hogy a lányok pontosan tudják, milyen felelősséggel jár a fegyvertartás” – mondta.

A kaliforniai fegyvervásárlókra szigorú szabályok vonatkoznak: a háttér ellenőrzésen túl pszichológiai teszt és írásbeli vizsga és lőgyakorlat után vehetik meg fegyverüket.

Lőnek itt puskával, pisztollyal, de AK 47-sel is, utóbbi típussal százak életét oltották ki az Egyesült Államokban a múlt évben is. Országszerte voltak tömeges lövöldözések iskolákban, templomokban és áruházakban. „A lőni tanulók azonban saját magukat vagy családjukat akarják biztonságban tudni” – mondja a profi oktató.

Luis Ramirez elmondta, hogy nagyon komolyan veszik a közbiztonságot.

„Ami az új fegyvertulajdonosokat illeti, mi támogatjuk őket, már csak azért is, mert végső soron mindenki a saját életéért felelős” – tette hozzá.

A lőgyakorlat közben szigorú szabályokat követnek a lövészek, elkerülve akár egy tragikus balesetet. Azzal azonban már kevesen törődnek, hogy a halálos vírus ellen védekezzenek.

„Mindig rajtunk van a maszk, amikor az lehetséges, de ebben a melegben nehéz benne lélegezni” – mondta a lőtéren az egyik gyakorlatozó.

Los Angeles azon ritka amerikai városok közé tartozik, ahol az otthonmaradásra kötelező rendelet miatt az elmúlt két hónapban lényegesen visszaesett a fegyveres bűncselekmények száma. Országos szinten azonban ez nem mondható el, csaknem ugyanannyi alkalommal dördült el fegyver, mint tavaly tavasszal – hangzott el az M1 Híradójában.