×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Izer Norbert: Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket

 

Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Izer Norbert azt mondta, a kormány már a koronavírus-járvány első két hetében olyan intézkedéseket hozott, amelyek a munkahelyek megtartását szolgálták, és azt, hogy a vállalkozások minél kisebb költségekkel vészelhessék ezt a nehéz időszakot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint a bajba jutott ágazatokban az adókedvezmények révén több mint 360 ezer embernek tudta segíteni a kormány a munkában maradását vagy vállalkozásának fenntartását – közölte az államtitkár.

Az elsőként meghozott gazdaságvédelmi intézkedések egyikeként 151 ezer katás vállalkozó kapott négyhavi adómentességet. A NAV által a legkisebb vállalkozásoknak automatikusan biztosított átmeneti adómentesség 26 szakmát – köztük a kozmetikusokat, masszőröket, építési, szerelési tevékenységet végzőket – érint, és azok is igénybe vehetik, akik nem fő- hanem melléktevékenységként végzik munkájukat. Június végéig az érintettek 26 milliárd forintnyi adókedvezmény kapnak – ismertette az államtitkár. Hozzátette: a katás adózok minden olyan ellátásra jogosultak, mint korábban, és az adómenetes időszakot a nyugdíjszámításnál is figyelembe veszik majd.

Szintén a legkisebb vállalkozások terheit csökkenti, hogy 10 havi automatikus részletfizetést biztosítanak azoknak, akiknek március elsején fennálló adótartozásuk volt. A 74 ezer érintett adózó 14 milliárd forintnyi kata-tartozását pótlékmentesen fizetheti meg tíz egyenlő részletben a veszélyhelyzet elmúltával – tudatta Izer Norbert.

A járvány által leginkább sújtott ágazatokban - a turizmus, a vendéglátás vagy a mezőgazdaság - a kormány intézkedéseinek célja a munkahelyek megőrzése volt. Márciustól júniusig a munkáltató adóterheit teljesen eltörölték, a munkavállalónak pedig csak a személyi jövedelemadót és legfeljebb 7710 forintos egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie. A vállalkozásoknak jóval olcsóbbá vált a foglalkoztatás, a munkavállalók nettó jövedelme pedig növekszik – közölte a politikus. Példaként említette, hogy a garantált bérminimumot – 210 ezer forintot – kapó dolgozó esetében 71 ezer forintról mond le havonta az állam, az átlagbér esetében a kedvezmény ennek majdnem duplája, 138 ezer forint.

Négy hónap alatt a 28 ezer vállalkozás által igénybe vett 66 milliárd forint adókedvezmény 210 ezer munkavállaló állásának megőrzését tette lehetővé – mondta az államtitkár.

Áprilistól a kedvezményezettek körét bővítették a munkahelyi gyermekfelügyelőkkel, májustól pedig igénybe vehető a légi közlekedésben és az azt kiszolgáló vállalkozásokban foglalkoztatott dolgozók után is – tudatta Izer Norbert.

A címlapfotó illusztráció.