×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ötszáz alá csökkent a koronavírussal kórházban ápoltak száma

 

Ötszáz alá csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Cikkünk frissül.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, a fertőzés miatt kórházban ápoltak száma 483, 23-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt napon három ember halt meg a betegséggel összefüggésben. Csökkent az aktív esetek száma is, jelenleg 1615 embert tartanak nyilván.

Kiemelte, a járványügyi adatok továbbra is kedvezőek,

csökkent mind az új igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma is,

a járványgörbe továbbra is lefelé mutat.

Bizakodunk, hogy a járvány első hullámának a végén vagyunk – fogalmazott.

Ismertette: az elmúlt 24 órában 37-tel 3678-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, eddig 476 koronavírusos beteg hunyt el. 1587-en gyógyultak meg, jelenleg 1615 aktív fertőzött van, 44 százalékuk budapesti, 56 százalékuk vidéki – tette hozzá.

Százezer főre 38 igazolt fertőzött jut

Elmondta azt is, hogy Magyarországon százezer főre 38 igazolt fertőzött jut, Budapesten 100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Komárom-Esztergom megyében 74, Pest megyében 40 ember.

Országosan százezer főre öt haláleset esik.

A legtöbben, 448-an a 60 év felettiek közül haltak meg, a 30-39 éves korosztályban hárman, 40 és 49 éves kor között nyolcan, 50 és 59 éves kor között 17-en hunytak el – közölte.

Tájékoztatott arról, hogy az elmúlt 24 órában igazolt fertőzöttek közül 5-en a fővárosi Óhegy utcai szociális otthon, ketten-ketten a Pesti úti, illetve a seregélyesi szociális otthon lakói, a zárt közösségeken kívül Budapesten 15, Fejér megyében két, Komárom-Esztergom megyében nyolc, Pest megyében tíz, Zalában és Nógrádban egy-egy fertőzöttet regisztráltak.

Közölte: eddig 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 254-en aktív fertőzöttek, az egészségügyben dolgozók az összes fertőzött 14 százalékát jelentik. 266-an gyógyultak meg, egy beteg hunyt el.

Elkezdődött a vírus elleni oltóanyag fejlesztése

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy

elkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése

a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ közös együttműködésében.

Emlékeztetett: az NNK Európában az elsők között izolálta az új koronavírust mintegy 30-40 embertől származó mintából, amely a vakcinafejlesztés alapját képezi. A kutatók vizsgálják a vírustörzseket, és a fejlesztésre legalkalmasabbakat tenyésztik sejtkultúrákban.

Jelenleg a sejtkultúrák tesztelését végzik, és a tudományos bizonyítékokat vizsgálják, hogy a vakcina a legmegfelelőbb immunválaszt fejthesse ki a szervezetben – mondta.

Kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet, hogy

a szabadtéri strandolás a kijelölt fürdőhelyeken engedélyezett,

de be kell tartani a higiénés előírásokat és a távolságtartás szabályát.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a gyerekeknek az óvodákban nem szükséges a maszkot viselniük, üdvözlendőnek nevezte ugyanakkor, hogy a textil törölközők helyett a papírtörlőket használnak.

Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket

Időben meghozta a kormány a gazdaságvédelmi intézkedéseket – mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert. A kormány már a koronavírus-járvány első két hetében olyan intézkedéseket hozott, amelyek a munkahelyek megtartását szolgálták, és azt, hogy a vállalkozások minél kisebb költségekkel tudják átvészelni ezt a nehéz időszakot – közölte.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) legfrissebb adatai szerint

a bajba jutott ágazatokban az adókedvezmények révén több mint 360 ezer ember munkahelyének vagy vállalkozásának fenntartását segítette a kormány

– közölte a részletekkel együtt az államtitkár a tájékoztatón.

Változtak az Ausztria felőli belépés szabályai

Péntektől változtak az Ausztria felőli belépés szabályai, nem kerül hatósági házi karanténba az a magyar vagy osztrák állampolgár, akinek négy napnál nem régebbi negatív koronavírustesztje van – közölte Kiss Róbert.

Az alezredes azt mondta: ha azonban a belépést követő 14 nap alatt a belépők a koronavírus tüneteit észlelik magukon, nem hagyhatják el a lakóhelyüket, tartózkodási helyüket vagy szálláshelyüket, és telefonon értesíteniük kell a járványügyi hatóságot.

Változtak a szabályok a magyar–szlovák határon is,

beléphetnek Magyarországra a szlovák állampolgárok,

ha nem tartózkodnak Magyarországon 24 óránál többet.

Az ügyeleti központ munkatársa emlékeztetett rá: román-magyar viszonylatban továbbra is biztosított a tranzitforgalom Nyugat-Európából és Nyugat-Európába.

A tranzitlehetőségek bővültek azokkal a személyautókkal, autóbuszokkal és kisbuszokkal szállított román állampolgárokkal, akik a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak tovább, vagy gépük Magyarországra érkezik és innen indulnak haza. Az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazáskor szintén mentesülnek a hatósági házi karantén alól – tette hozzá.

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Kiss Róbert jelezte, folyamatosak az egyeztetések a szomszédos országok rendvédelmi szerveivel a határforgalom ellenőrzését korlátozó intézkedések felfüggesztéséről, megszüntetéséről, ezekre a nemzetközi intézkedéseket, azok hatásait figyelve szükség szerint javaslatokat is tesznek.

Az alezredes arról is beszélt, hogy az operatív törzs utasítására a nap folyamán

több mint harminc kórházba és más, a védekezésben részt vevő szervezethez érkezik védőeszköz-szállítmány.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában indokolt a vásárlási idősávok fenntartása, mert a 65. életévüket betöltött emberek vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzéssel összefüggő megbetegedéseknek. Hozzáfűzte, kérik az idősek türelmét.

Csütörtökön 1046 hatósági házikarantént rendeltek el

Az ügyeleti központ munkatársa kitért arra, hogy már 1230-an regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 875. Csütörtökön 1046 hatósági házikarantént rendeltek el, jelenleg 11 668 van érvényben, a rendőrség az előző napon végzett ellenőrzéseken 30 magatartásszegést tapasztalt.

Hozzáfűzte,

390-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma.

Közülük 105-öt rémhírterjesztés, 29-at közveszéllyel fenyegetés, 120-at csalás, 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, ezekben az ügyekben 79 gyanúsítottat hallgattak ki – jegyezte meg.

Kiss Róbert a határforgalomról elmondta: a teherforgalomban a belépő és kilépő oldalon Tompán, Röszkén és Csanádpalotánál egy-egy órát kell várakozni. A személyforgalomban a kilépő oldalon Nagylaknál négyórás, a belépésnél Ártándnál egy-, Nagylaknál kétórás a várakozási idő.

A címlapfotó illusztráció.