×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Müller Cecília: Harmadára csökkent a kórházi ápolásra szorulók száma

 

Országszerte életbe léptek az enyhítések, ugyanakkor továbbra is jelen van a koronavírus az országban, ezért kiemelten fontos az alapvető szabályok betartása. Egyebek közt erről és a legfrissebb adatokról is tájékoztatott kedden az operatív törzs.


Ugrásszerűen megnőtt a bértámogatási program iránti érdeklődés

A munkahelyvédelmi bértámogatási program iránt nagy az érdeklődés,

eddig 7200 cég igényelte, ami 95 ezer munkavállalót érint,

elsősorban a feldolgozóipar, turizmus, kereskedelem, gépjárműipar területéről érkeztek a kérelmek, Fejér, Pest, Sopron, Bács-Kiskun megyéből érkezett a legtöbb támogatási kérelem – fejtette ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: hat olyan cég volt, melynél ezer fölötti a foglalkoztatottak száma, de „a legnagyobb számban továbbra is a kisvállalkozások adnak be kérelmet” – mondta. Emellett 13 olyan vállalkozás lát lehetőséget a program nyújtotta segítségben, ahol ötszáz–ezer ember dolgozik. Összességében tehát több mint százezer embert segítettek, hogy megmaradjon a munkája – mondta az államtitkár.

Dolgozókként – a három hónapos támogatási időszak alatt – átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani – közölte.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás minden vállalati méret esetében megoldás lehet

– tette hozzá.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A kérelmeket most is várják, a részletes információt találhatnak a munka.hu oldalon az érdeklődők. Bodó Sándor közölte, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció területét segítő másik program is igen nagy népszerűségnek örvend. Országosan 8700, ezen a területen dolgozó munkavállalót tudtak segíteni.

Országosan nyolcszáz kutatás-fejlesztés területén dolgozót tudtunk segíteni, összesen 6,2 milliárd forintot igényeltek. Összességében mintegy százezer embernek segítünk abban, hogy megmaradjon a munkahelye” – fogalmazott Bodó Sándor.

Az államtitkár közölte, az elbírálást a kormányhivatalok folyamatosan végzik, negyvenezer munkavállaló esetében már megszületett a pozitív döntés. A támogatást a munkavállalók kapják közvetlen formában és azok a dolgozók, illetve munkaadók, akik vagy amelyek áprilisban beadták a kérelmüket, már megkapták ezt az összeget.

A jelentkezőknek kilenc hónapig biztosított az ellátásuk

A foglalkoztatási adatokról szólva közölte: március és április között ötvenezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma, április végén ez háromszázharmincezer embert jelentett. A munkahelyteremtő bértámogatási program – mondta – érdemben segíti a regisztrált álláskeresők munkába állását.

A programban több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre, és az összegből több mint hetvenezer álláskeresőt tudnak segíteni.

Bodó Sándor kifejtette, a támogatás lényege, hogy hat hónapos bértámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a vállalkozásoktól. Tehát a programban résztvevőknek kilenc hónapig biztosított az ellátásuk.

A támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb 200 ezer forintot térítenek meg a munkáltatóknak.

Ez azt jelenti, hogy minden álláskereső elhelyezkedését, munkahelyének megőrzését mintegy havi nettó 112 ezer forinttal támogatják. Mindez lehetővé teszi, hogy

kilenc hónap alatt csaknem nettó egymillió forint jövedelemre tegyen szert a munkavállaló

– mondta el Bodó Sándor.

Hozzátette: a munkáltatónak vállalnia kell, hogy ezen időszak alatt megtartja a pályázat beadásának napján érvényes állományi létszámot. Bodó Sándor közölte: a vállalkozások a Cégkapun keresztül tudnak pályázni, és a területileg illetékes járási hivatalokhoz, Budapesten a kerületi foglalkoztatási osztályokhoz lehet beadni a kérelmeket.

Az államtitkár hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi intézkedések együttesen megvédik a magyar munkahelyeket, illetve a megszűnők helyébe a remények szerint újat tudnak létrehozni.

Előzetes bejelentkezés kell az orvoshoz

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatokat, Magyarországon 3556 fő fertőződött meg a vírussal,

1412-en gyógyultak meg a fertőzésből,

amely 467 emberéletet követelt. A 467 elhunyt közül 288-an budapestiek, 179-en pedig vidékiek voltak – ismertette.

Az aktív fertőzöttek száma 1677, 45 százalékuk Budapesten van, 55 százalékuk vidéken. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy az elhunytak közül hárman a 31–40 év közötti korosztályhoz, nyolcan a 40–51 év közöttihez, 22-en az 50–61 év közötti korosztályhoz tartoztak, a többi elhunyt a különösen veszélyeztetett, 61 év feletti korosztályhoz tartozott.

Kiemelte, hogy az elmúlt napokban a harmadára csökkent a fertőzés miatt kórházban ápoltak száma.

Müller Cecília azt mondta, az utóbbi 10-14 napban a „trend” mindenképpen lefelé mutat, a kijárási korlátozások feloldásával egyelőre nem nőtt a megbetegedések száma, így a járvány továbbra is leszálló ágban van – hangoztatta.

Hangsúlyozta, hogy a hétfőtől újra elérhető egészségügyi szolgáltatást telefonos előzetes bejelentkezést követően lehet igénybe venni, ugyanez érvényes a háziorvosi és más egészségügyi szolgáltatások idénybevétele esetén is.

Köszönet a háziorvosoknak

Müller Cecília köszönetet mondott a háziorvosoknak azért a munkáért, amit az elmúlt hónapokban végeztek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Mint mondta, a kapuőr funkcióját látják el, hiszen hozzájuk fordulnak először a betegek, sokszor évtizedeken keresztül gyógyítják ugyanazt a családot, rendkívüli bizalmas és személyes kapcsolat alakul ki a betegek és a háziorvosok között.

Köszönöm az empátiát, köszönöm a helytállást, köszönöm a megértést abban a helyzetben, amikor egyikünknek sem volt könnyű a járvány időszaka alatt” – emelte ki Müller Cecília.

A szakember beszélt a szúnyogok és a kullancsok által terjesztett betegségekről is. Általánosságban elmondta, hogy ezek az élősködők nem játszanak szerepet a koronavírus terjesztésében. Azonban bizonyos szúnyogfajok terjeszthetnek betegséget az emberek körében is, ám Magyarországon ezeknek a fajoknak a többsége elenyésző számban van jelen.

A dalos szúnyog itthon is terjeszthet betegségeket, de erre még nem volt példa

A Magyarországon is honos dalos szúnyog terjesztheti ugyan a többi között a nyugat-nílusi lázat, a bőrférgességet, illetve az usutuvírust, ám ezekkel „gyakorlatilag emberi megbetegedésként nem találkoztunk Magyarországon” – mondta.

Védekezni a szúnyogok ellen különféle szúnyogriasztó szerekkel lehet, illetve kerülni kell a ház körüli pangóvizek kialakulását, ahol a lárvák nagy számban kifejlődhetnek.

A kullancsok által terjesztett betegségekről Müller Cecília elmondta, a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés lehet a Lyme-kór, illetve a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ha kullancsot észlelünk magunkon, azt a lehető legrövidebb időn belől el kell távolítani a bőrből, és érdemes szellős, de zárt ruházatban a szabadba menni.

Müller Cecília kérdés kapcsán elmondta,

az irodai munka újraindulása során továbbra is figyelni kell a személyes higiéniára,

a gyakori kézmosásra és kézfertőtlenítésre, a közös helyiségek többszöri fertőtlenítésére és az egymástól megfelelő távolság betartására.

A gyerekek maszkviselésével kapcsolatban elmondta, erre a rendelet külön nem terjed ki, azonban meglátása szerint hat éven aluli gyerekre nem érdemes „rákényszeríteni” a maszkot. Ugyanígy nem kell a szülőnek viselnie arcot védő eszközt játszótéren.

Már 737-en használják a házi karantén mobilos ellenőrzését

Már 737-en használják a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazást – mondta a sajtótájékoztatón Kiss Róbert. Az alezredes hozzátette:

jelenleg 10 394 házi karantén van érvényben.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök helyszíni ellenőrzés során 31 esetben tapasztalták a magatartási szabályok megszegését.

Elmondta azt is, hogy szerdán megnyílik Győr-Moson-Sopron megyében a zsirai határátkelő, amelyet 5 órától 21 óráig nyitnak meg a személyforgalom előtt.

Közlése szerint május 21-étől nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik állandó vagy ideiglenes lakcímmel, tartózkodási címmel rendelkeznek Szlovákiában, és 24 óránál rövidebb időre hagyják el az országot. Csupán egy formanyomtatványt kell kitölteniük.

Horvátországba pedig mostantól nemcsak azok az uniós állampolgárok utazhatnak be, akik ingatlannal vagy hajóval rendelkeznek, hanem személyes okból, családi eseményre vagy gyógykezelésre utazók is, továbbá mindazok, akik igazolni tudják, hogy szállást foglaltak – ismertette.

Várakozni kell a határokon

Kiss Róbert arról is szólt, hogy a teherforgalomban Tompánál a belépőoldalon két óra, Röszkénél három óra, Csanádpalotánál és Csengersimánál egy óra a várakozás. A kilépőoldalon Csanádpalotánál és Ártándnál egy-egy órát kell várni. A személyforgalomban az országból kilépő autósoknak Nagylaknál egy órát, a belépőknek két órát kell várniuk – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva felidézte, hogy már a fővárosban is hatályát vesztette a kijárási korlátozás, vagyis kinyithattak a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, és visszaállt az üzletek szokásos nyitvatartási rendje.

Az idősek számára azonban továbbra is érvényes a 9 és 12 óra közötti vásárlási idősáv

az élelmiszerüzletek, a drogériák, a gyógyszertárak és a gyógyászati segédeszközöket árusító boltok esetében.

Szintén kérdésre válaszolva az alezredes közölte, hogy továbbra is a korábban kijelölt humanitárius korridorokon közlekedhetnek a Nyugat-Európából hazatérő román állampolgárok.

Az elmúlt hétvégén a román hatóságok által bevezetett új forgalomellenőrzési struktúra miatt kialakult torlódások elkerülése érdekében a rendőrség folyamatosan figyeli a forgalmat és szükség esetén egy alternatív átkelő felé irányítják az autósokat – mondta Kiss Róbert.

A címlapfotó illusztráció.