Operatív törzs: Az aktív fertőzöttek harmada szorul csak kórházi ápolásra

 

Megszűnik a kijárási korlátozás Budapesten is, vidéken pedig újabb enyhítések léptek érvénybe. Az aktív koronavírus-fertőzöttek száma 1673, és már 1400-an gyógyultan távoztak a kórházból – a részletekről tájékoztatott az operatív törzs.


Május 31-ig válthatók be a rezsiutalványok


A hónap végéig lehet felhasználni a megmaradt rezsiutalványokat. A nyugdíjasok a kilencezer forintos juttatást még tavaly ősszel kapták kézhez. Eddig a jogosultak 98 százaléka már felvette az utalványt, illetve a felvett utalványok 97 százalékát már felhasználták a jogosultak – közölte Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján.

Hangsúlyozta, hogy az átvett, de

még fel nem használt utalványokat május 31-ig lehet felhasználni.

A veszélyhelyzet miatt csak a postán.

Ne hagyják az utolsó pillanatra a felhasználást, különösen amiatt, hogy május 31. pünkösdvasárnap. Az idősek bízzák a család fiataljaira a beváltásukat, vagy nyitás utáni órákban keressék fel a postát, ahol ilyenkor elsőbbséget élveznek az utalványt beváltók” – hangsúlyozta az államtitkár.

Fónagy János a kormány nevében megköszönte a postai dolgozók járvány idején végzett munkáját, nekik köszönhetően a posta most is stabil, megbízható szolgáltatást tudott nyújtani – mondta.

Kevesebb a kórházban ápolt

Őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunytak családtagjainak – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb adatok ismertetését megelőzően.

Beszámolt arról, hogy csökkent a kórházi ellátásra szoruló aktív fertőzöttek aránya, mára 1673 aktív fertőzöttnek csak mintegy harmadát (568 beteget) kell kórházban ápolni, sajnos közülük 46-an lélegeztetőgépen vannak – mondta.

(Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu)

Müller Cecília kitért arra, hogy az elmúlt pár napban mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt tapasztalható a járványügyi számokban, ezért felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is mindenki tartsa be az alapvető szabályokat, amelyek az enyhítések után is érvényben vannak.

Elmondta, hogy hétfőtől új járványügyi szabályok és értékelésmód lépett életbe, Budapestet és a vidéket külön figyelik.

A vírus még mindig jelen van, ezért

mindenki tartsa be a terjedésének megakadályozására hozott szabályokat

– hangsúlyozta.

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy

Magyarországon ma minden százezer lakosra átlagosan 36,2, igazoltan fertőzött jut.

A legmagasabb ez az arány Budapesten, ahol átlagosan 95 igazolt fertőzött jut százezer főre. Fejér megyére 85,9, Zala megyére 83,4, Komárom-Esztergomra vetítve 66,2, Pest megyére pedig 37,2 – sorolta.

Az adatok szerint az aktív fertőzöttek megoszlása a főváros és a vidék között 45–55 százalék.

Az elhunytak 62 százaléka Budapesten van nyilvántartva, a gyógyultaknak pedig a 45 százaléka; az 1400 gyógyult közül Budapesten regisztráltak 636-ot, vidéken 764-et – ismertette.

Müller Cecília kifejtette: a Magyarországon igazolt fertőzöttek közül 462-en haltak meg – hétfőre 11-gyel emelkedett a számuk –, ők általában valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, igen alacsony azok aránya, akik esetében nem tártak fel valamilyen alapbetegséget. Az elhunytak jellemzően 60 éven, de leginkább 80 éven felüliek voltak.

Ágyak szabadultak fel

Müller Cecília a sajtótájékoztatón ismételten kiemelte, hogy mától több egészségügyi szolgáltatás is igénybe vehető, fokozatosan visszavezetik a krónikus és kúraszerű ellátásokat, valamint a nem népegészségi célú szűrővizsgálatok is, ezekhez telefonos egyeztetés szükséges.

Újabb, korábban a koronavírus-betegek számára lefoglalt ágyak szabadultak fel, az ellátásban prioritást élvez a szív-érrendszeri betegek kezelése, amely az összes haláloknak több mint a felét teszik ki Magyarországon – fűzte hozzá.

Módszertani ajánlásokat dolgoztak ki, ebben az Országos Kardiológiai Intézet is részt vett, hogy szakmailag és járványügyi szempontból is biztonságos és szakszerű legyen az ellátás – ismertette az országos tiszti főorvos.

Egyelőre csak napközis táborok lehetnek

A nyári táboroztatásokra kitérve hangsúlyozta, hogy egyelőre csak a napközbeni eljárást biztosító táborok szerezése engedélyezett, az ottalvós táborok vonatkozásában még nem született döntés, arról majd a járványügyi helyzet alakulásától függően döntenek később.

Tájékoztatása szerint a napközbeni táborokban való részvételhez a szülőnek

nyilatkoznia kell arról, hogy gyermeke egészséges,

egészségügyi nyilatkozattal mindenkinek, akinek a táborhoz köze van – azaz a szervezőknek, kiszolgáló személyzetnek – is rendelkezniük kell, illetve meg kell felelniük a jogszabályban rögzített szigorú higiénés feltételeknek.

Elmondta, hogy a táborban elkülönítőt kell kialakítani, ha valakin a tábor ideje alatt észlelnének betegségre utaló jeleket, itt kell elhelyezni, a gyermekre vigyázónak védőfelszerelést kell viselnie. Mint mondta, ha esetleg háromszáz fő feletti tábort szerveznének, helyben kötelező az orvosi ellátás.

A táborokban biztosítani kell 20 emberre egy mosdóhelyiséget, a tábornyitás előtt gondoskodni kell a rovar- és rágcsálóirtásról, a veszélyes anyagok – fertőtlenítőszerek, takarítószerek – tárolására pedig szigorú szakmai szabályokat kell alkalmazni a mérgezések elkerülése érdekében.

Az országos tiszti főorvos javaslatként fogalmazta meg, hogy lehetőség szerint szabadtéri foglalkozásokat szervezzenek a táboroztatók, zárt térben pedig a kiscsoportos foglalkozást ajánlja, hogy meglegyen a kellő távolság a résztvevők között – hangsúlyozta Müller Cecília.

A kisebb gyerekeket meg kell tanítani a higiénés szabályokra, a nagyobbakat pedig a szülők is elláthatják alkoholbázisú kézfertőtlenítővel, törlőkendőkkel, de a gyakori és alapos szappanos kézmosást nem helyettesítheti semmi – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva az országos tiszti főorvos azt mondta: az UV-C fényt kibocsátó lámpák csak nagyon közeli tárgyak esetében hatásosak, ezek inkább kiegészítő szerepet játszhatnak a fertőtlenítések során.

Beszélt arról is, hogy a PCR-tesztekkel igazolt új fertőzöttek esetében nem változott az eljárásrend, vagyis a pozitív eredmény után 14 napos otthoni karanténra kötelezik őket, ha megfelelő az általános egészségi állapotuk.

Ugyancsak egy felvetésre reagálva Müller Cecília azt mondta: a már most is több helyen tervezett nyári tömegrendezvényeket „bizonyosan nem fogjuk megakadályozni”, ha a járványügyi helyzet ezt engedi. Nincs ma már akadálya annak sem, hogy az unokák és a nagyszülők meglátogassák egymást, de kizárólag akkor, ha mindannyian egészségesek.

További kérdésre válaszolva az egészségügyi szakember beszámolt arról, hogy a járvány kezdete óta regisztrált fertőzöttek 14 százaléka, azaz 500 ember egészségügyi dolgozó, jelenleg közülük még 264 fertőzött. Ez az arány közeli a Magyarországhoz hasonló államok adataihoz, más országokban viszont ennek sokszorosa, és ott jó néhány haláleset is volt.

Megszűnt a kijárási korlátozás Budapesten is

Magyarország teljes területén megszűnt a kijárási korlátozás. Megindult Budapesten és Pest megyében is a védekezés második üteme – mondta Kiss Róbert alezredes a tájékoztatón. Hozzátette:

egyes védelmi óvintézkedések továbbra is megmaradnak.

 A kijárási korlátozás szabályainak megszegése miatt eddig 51 382 szabálysértést észleltek a rendőrök – számolt be a részletekről Kiss Róbert.

A címlapfotó illusztráció.