Hallgat a német közszolgálati adó a Magyarországot lejárató riport kapcsán

 

Egy napja várja hiába a német közszolgálati csatorna válaszait az M1, miután Szél Bernadett és egy momentumos politikus főszereplésével álhírnek is beillő lejárató riportot mutatott be az ARD Magyarországról. A riportban a két baloldali politikus olyan állításokat tesz, hogy nincsenek meg itthon a védekezéshez szükséges eszközök. Az M1 megkérdezte a német televíziós társaságot, hogy utánajártak-e az ilyen állítások valóságtartalmának, vagy csak elfogadták azt, amit Szél Bernadették mondtak. Ahogy a többi kérdésükre, úgy erre sem érkezett válasz. Az egyik bemutatott egészségügyi központ vezetője azonban egyértelműen cáfolta a baloldali politikusok állításait. – hangzott el az M1 Híradójában.

„Az imént hívtak fel az M1 Híradótól” – írta ki méretes betűkkel szombat este közösségi oldalára Szemző Áron. Tette ezt Budakeszi momentumos önkormányzati képviselője röviddel a róla és Szél Bernadettről készült összeállítás adásba kerülése előtt. A balliberális politikustól az M1 arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt napokban miért osztogattak maszkokat több Budapest környéki településen is.


„Mi felhívtuk a háziorvosokat és mindenhol azt mondták nekünk, hogy szükség van védőfelszerelésre, úgyhogy mi vittünk nekik” –  mondta Szemző Áron.

Az M1 arra is kíváncsi volt, hogy az akciójukhoz miért hívták segítségül a német közszolgálati televíziót, az ARD stábját. Szemző Áron ezt úgy foglalta össze internetes követőinek, hogy „gyakorlatilag arra próbáltak rákérdezni, hogy miért rohanunk egy német tévéhez hazát árulni."

Korábban a Momentumos politikus volt az, aki Tinnyét, Pátyot és Tök településeket jelölte meg, mint ahová maszkokat szállítottak.

Biatorbágyra pedig még az ARD is elkísérte őket – dicsekedett vele egy másik posztjában Szemző Áron. De egy saját videóban felemlegette Budakeszit is, azt sugallva, mintha a település orvosi rendelőjében nem lenne elegendő felszerelés a járvány elleni védekezéshez.

Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ vezetője tiltakozott az akció ellen.

„Budakeszin forgattak videót, és vágtak be képeket és ezzel kapcsolatban állították azt, hogy nem megfelelő felszereléssel rendelkeznek háziorvosok” – mondta az intézményvezető.

Pócza Péter az M1-nek azt mondta: bejelentés nélkül érkeztek a baloldali politikusok a rendelőintézetbe. Szél Bernadették maszkosztogatását a főorvos nemtelen támadásnak nevezte.

„Budakeszin egyetlen egészségügyi dolgozó nem került kórházba, nem volt gyanús tünete, köszönhetően, azt gondolom  a megelőző intézkedéseknek és a védőfelszereléseknek”– mondta Pócza Péter.

Szemző Áron Budakeszin próbálja népszerűsíteni a Momentumot.

Szombati nyilatkozatában el is szólta magát, hogy politikai célzattal vittek maszkokat az orvosi rendelőbe.

„Budakeszin én képviselő vagyok, és tisztában vagyok azzal, hogy az önkormányzat vásárolt védőfelszerelést az orvosoknak. Mi csak felhívtuk ott is az orvosokat, és ők jelezték nekünk, hogy plusz védőfelszerelésre is szükség van” – fogalmazott.

Szemző Áron posztját felkarolta Szél Bernadett is, aki nem kevesebbet állított a német köztévének, minthogy a magyar kormány még a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat sem védi meg a koronavírustól.

Szemző Áronék azt híresztelik: Németországban nem megrendelésre készítenek propaganda anyagokat.

Az ellenzéki politikusok álhírterjesztéssel is felérő lejárató akciójáról az M1 megkérdezte az ARD véleményét is.

Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy a riportban bemutatott állításokat mi támasztja alá? Felderítették-e azok valóságtartalmát vagy ténykényt fogadták el azokat? Illetve, hogy az ARD-n milyen közszolgálati értékkel bírt a híranyag?

A német közszolgálati tévé eddig nem reagált az M1 megkeresésére.