×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Augusztusra elkészülhet az új komáromi Duna-híd

 

Újabb mérföldkövéhez érkezett az új komáromi Duna-híd építése: szombaton a próbaterhelést végezték. Még aszfaltoznak, kiépítik a riasztó rendszert, lámpák és korlátok kerülnek rá. Az építkezés hamarosan a végéhez ér, és várhatóan augusztusban már közlekedni is lehet rajta – hangzott el az M1 Híradójában.

Szombaton teherautóval végeztek próbaterhelést az épülő komáromi Duna-hídon. A kamionok egyenként 32 tonnát nyomnak. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakemberei így vizsgálták meg a híd statikai tulajdonságait.

Dunai László, a BME  tanszékvezető elmondta, a próbaterhelés alapján bizonyosodhat be, hogy a tervezésnél alkalmazott modellek megfelelően követték-e a tényleges szerkezetnek az erőjátékát

Az új Duna-híd tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát, és új teherforgalmi átkelést tesz lehetővé Magyarország és Szlovákia között.

„Nem mindennap készül határhíd, azt gondolom, a szerkezetnek a kialakítása is nagyon különleges: egy pilonos, ferdekábeles híd épül. Amiben még különlegesebbé teszi a szerkezetét, hogy ugye ez a pilon nem középen, hanem az egyik oldalra eltolva helyezkedik el, amitől egy nagyon látványos szerkezeti egységet kap a híd” – mondta a köztévének Kiss Boglárka, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

A szigetelés már elkészült, de a héten még aszfaltoznak, kirakják a lámpaoszlopokat, korlátokat. Emellett telepítik a híd riasztó rendszerét is. A nyár végén már használni is lehet a folyami átkelőt – mondta Szijjártó Péter hétfőn miután a szlovák miniszterelnök-helyettessel és gazdasági miniszterrel egyeztetett.

„Augusztusban át fogjuk adni az új komáromi hidat, ez a híd 600 méter hosszú, 1000 tonnányi acélszerkezete van" – mondta a külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette, hogy 2022-ig hat új átkelőhelyet, közülük három Ipoly-hidat is átadnak.

„Két éven belül elérjük azt az állapotot, hogy Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehet majd közlekedni” – mondta.

Szlovákia és Magyarország megállapodott, hogy az év végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: sikertörténetek sorozatává vált az elmúlt évben Magyarország és Szlovákia együttműködése és minden politikai feltétel adott ahhoz, hogy ez a sikertörténet folytatódjon.