Több mint kétmilliárdból fejlesztik a délkelet-alföldi hulladékgazdálkodást

 

Több mint kétmilliárd forintból fejleszti a hulladékátrakókat, hulladékgyűjtő járműveket a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás (Dareh) – olvasható a szervezet honlapján.

Mint írják, a beruházás teljes összege 2,4 milliárd forint, amelyből 2,2 milliárdot európai uniós pályázat révén biztosítanak.

December elejéig fejlesztik a meglévő létesítményeket, az orosházi, a szeghalmi és a mezőhegyesi hulladékátrakó-állomásokat, valamint a békéscsabai hulladékkezelőt és komposztálót. Újabb átrakó állomást létesítenek Gyomaendrődön, Békéscsabán pedig hulladékudvart építenek.

Ezen felül 17 járművel bővítik a járműparkot, valamint több mint 50 ezer különböző méretű kukát, gyűjtőedényt vásárolnak. Az eszközöket és a járműveket már beszerezték, a projekt megvalósítása az építési feladatokkal folytatódik.

A fejlesztésnek köszönhetően hatékonyabban gyűjthetik be a hulladékot, emellett nagyobb mennyiség kezelésére lesz lehetőség – írják.

A Dareh 2006 márciusában alakult meg, jelenleg 99 önkormányzat a tagja. A tagtelepülések célja, hogy a társulás területén található bezárt, megfelelő műszaki védelemmel nem rendelkező lakossági hulladéklerakókat rekultiválja, valamint korszerű hulladékgazdálkodási rendszer létrehozásával, az újrahasznosítást szolgáló szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás széleskörű elterjesztésével csökkentse a lerakóhelyekre kerülő hulladék mennyiségét.

A címlapfotó illusztráció.