×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, az a családját is védi

 

Aki elmegy a koronavírus-szűrésre, a családját is védi – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője az M1-en szerda este, hozzátéve, hogy őszig biztosan nem lesz nagy koronavírus-járvány, mert az emberek betartják a szabályokat, nyáron erősödik mindenki immunrendszere, a vírus pedig nem szereti a meleget és az ultraibolya-sugárzást.

A Debreceni Egyetem szakembere egy nő garatnyálkahártyájáról készül mintát venni a koronavírusteszthez az intézmény egyik mintavételi pontján, a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban 2020. május 13-án (Fotó: MTI/Komka Péter)

Merkely Béla azt mondta: ősszel ugyanakkor ismét „szezonális kihívással” kell majd szembenézni, ám addigra „még jobban fel tudunk készülni”, mert ismerik a megelőzési szabályokat, azt, hogy milyen a vírus, milyen betegséget okoz és a betegeket hogyan kell kezelni.

Mindaddig azonban, amíg vakcina, vagy gyógyszer nem áll rendelkezésre, nem lehet kijelenteni, hogy megszűnt a fertőzésveszély – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ha lesz a koronavírus-fertőzésnek második hulláma, az biztosan kevésbé lesz kiterjedt Európában, mint az első volt.

Elmondta: a négy orvosegyetem által végzett reprezentatív szűrőprogram keretében a meghívott 18 ezer emberből, már 10 ezer ember részt vett a vizsgálaton.

Ezzel kapcsolatban mindenkit arra kért, hogy tegyen eleget a meghívásnak. Ugyanis – folytatta – minél többen vesznek részt a szűrésen, annál részletesebb adatok állnak majd rendelkezésre. Nem csupán az országos átfertőzöttségi helyzetről, hanem regionálisan is adatokat kapnak.

Vagyis aki elmegy a szűrésre, a családját is védi, hiszen a közvetlen környezetének is hasznosítható adatokkal szolgálhat a szűrőprogram – mondta.

A szűrővizsgálat jelenlegi adatai szerint az összes korábbi és jelenlegi magyarországi fertőzöttre vonatkozó számítás azt mutatja, hogy ez 30 ezer és 90 ezer közé tehető. A szűrés előrehaladtával pontosabb adatokat kaphatnak – tette hozzá –, de mint mondta, úgy tűnik, hogy a százezret nem haladja meg a fertőzöttek száma.

További részadatokat nem kívánnak közölni, a szűrőprogram végeredményét két héten belül nyilvánosságra hozzák – mondta Merkely Béla.