Az aktív fertőzöttek 60 százaléka budapesti vagy Pest megyei

 

Az aktív fertőzöttek száma 1809, 60 százalékuk budapesti vagy Pest megyei – emelte ki az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

 

Az összes aktív fertőzött közül 688-an vannak kórházban, 431 beteget Budapesten kezelnek, 45-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az elhunytak száma 430, 79 százalékuk Pest megyei, illetve budapesti – közölte Müller Cecília a sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta: kedvezőek a járványügyi adatok,

fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma,

és kedvező képet mutatnak a magyar orvosképző egyetemek által végzett reprezentatív szűrővizsgálat részeredményei is.

Naponta fertőtlenítsék a játékokat!

Müller Cecília szólt az óvodai és bölcsődei gyermekfelügyelet szabályairól. Mint mondta, fontos megtanítani a gyerekeket a személyi higiénés szabályokra, például a helyes kézmosásra vagy a papír zsebkendő használatára. Azt is kérte, hogy a gyerekek játékai közül csak azokat használják, amelyek fertőtleníthetők, és ezeket legalább naponta tisztítsák vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel.

Hozzátette, hogy a munkáltatóknak kockázatelemzés alapján kell biztosítaniuk a megfelelő védőeszközöket az óvodai, bölcsődei dolgozók részére, ám az FFP 3-as és FFP 2-es maszkok használata felesleges ezekben a munkakörökben.

Kedvezően alakulnak az átfertőzöttségi adatok

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a több mint nyolcezer vizsgálatot követően az orvosegyetemek által végzett szűrővizsgálat előzetes eredményei kedvező átfertőzöttségi adatokat mutatnak. Ez elsősorban az időben meghozott intézkedéseknek és a lakosság fegyelmezettségének köszönhető. A kritikus időszakban az emberek kerülték a társas érintkezést – fűzte hozzá.

Ugyanakkor – folytatta – a vírus nem tűnt el. Ezért

arra kért mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a járványügyi előírásokat,

vagyis a távolságtartásra és a száj eltakarására vonatkozó szabályokat.

Szintén kérdésre hangsúlyozta, hogy a kórházban ápolt fertőzöttek számának csökkenése lehetővé teszi a korábban a járvány miatt felszabadított ágyak „visszaadását”.

A folyamat a rehabilitációs ágyakkal már elkezdődött, majd a transzplantációs ágyak kvetkeznek, és fokozatosan helyreáll a szokásos rend – mondta.

Senki ne vásároljon koronavírusteszet az interneten

A vérplazmadonorokkal szemben támasztott követelmények megegyeznek azokkal, amelyeket a véradókkal kapcsolatban előírnak, ám ebben az esetben várják a 60 és 70 év közöttiek jelentkezését is – mondta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet, hogy senki ne vásároljon koronavírustesztet az interneten, mert ezeknek tilos az online forgalmazása.

Kínából érkezett újabb egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt (Fotó: MTI/Árvai Károly/kormany.hu)

Újabb védőeszköz-szállítmányok érkeztek

Újabb védőeszköz-szállítmányok érkeztek a kórházakba – mondta az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette: kedden 37 helyszínre – 26 kórházba és a védekezésben résztvevő 11 szervezethez – szállítottak ki egyéni védőeszközöket.

A kórházakban a kórházparancsnokok fogadták a szállítmányokat, a védőeszközöket bevételezték, készletnyilvántartásba vették, és a későbbiekben ellenőrzik a felhasználásukat – közölte.

Beszámolt arról is, hogy

szerdától megnyitottak két újabb határátkelőt

az osztrák–magyar határon: Vas megyében Alsószölnöknél 7 és 19 óra között, Győr-Moson-Sopron megyében pedig Jánossomorjánál 5 és 21 óra között lehetséges az átkelés a külföldről érkezőknek, valamint a munkába járóknak.

Ismertette: már 535 hatósági házi karanténban lévő ember vállalta, hogy a hatóság elektronikusan ellenőrizze őt. Jelenleg 499-en vannak, akiket így ellenőriznek – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint kedden 726 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 11 053 ilyen korlátozó intézkedés van érvényben. Kedden 26 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben kedden 258 esetben intézkedtek, ebből 134-en figyelmeztetést, 69-en helyszíni bírságot kaptak, 55 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 49 563 intézkedésre volt szükség.

A vidéki szabályokat is ellenőrzik

Vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség, kedden 55 szabályszegést tapasztaltak, ebből 41 figyelmeztetéssel, 10 helyszíni bírsággal, 4 pedig feljelentéssel zárult. A május 4-től életbe lépett új szabályok be nem tartóival szemben eddig 673 esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

A határforgalomról szólva elmondta: teherforgalomban a belépőoldalon Hegyeshalomnál másfél, Tompánál 2, Röszkénél 3, Csanádpalotánál és Csengersimánál 1-1 órás, míg kilépőoldalon Csanádpalotánál 2 órás várakozásra kell számítani. Személyforgalomban Nagylaknál belépőoldalon 2 órát kell várakozni.

Arra a kérdésre, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra, aki a külföldön található nyaralójába látogat el és onnan tér vissza Magyarországra, Kiss Róbert azt mondta: elsődlegesen azt tanácsolják, hogy külföldi utazást megelőzően a konzuli szolgálat honlapján ellenőrizzék az emberek, hogy az adott országba lehetséges-e a beutazás.

Hozzátette:

a hatályos szabályok szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok a határon egészségügyi vizsgálaton esnek át.

Ha felmerül velük szemben a fertőzés gyanúja, kijelölt karanténba kerülnek. Ha nem merül fel fertőzésgyanú, akkor elrendelik velük szemben a hatósági házi karantént.

Megjegyezte: mentesül a hatósági házi karantén alól az, aki meggyógyult a fertőzésből és tünetmentes, valamint az, aki igazolja, hogy külföldön 14 napos, vagy azt meghaladó járványügyi megfigyelés hatálya alatt állt. A hatósági házi karantén elrendelése alól különös méltányosságot az elrendelő járványügyi hatóságtól lehet kérni – tette hozzá.