×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már több tízezer munkavállalónak segít a kormány a bértámogatással

 

A kormány elkötelezett a gazdaságvédelmi akcióterv keretében arra, hogy minél több munkahelyet megvédjen, és a megszűntek helyett újakat indítani. Ennek egyik eszköze a munkahelyvédelmi bértámogatási program, melyre egyre nő az érdeklődés – mondta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.


Csökken az aktív fertőzöttek száma

Újabb 28 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3341-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb öt idős krónikus beteg, ezzel 430-ra emelkedett az elhunytak száma.

Örömteli, hogy az aktív fertőzöttek száma 1809-re csökkent,

és 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Csökkentik a munkahelyvédelmi támogatás adminisztrációs terheit

A munkahelyvédelmi bértámogatási program iránt a könnyítéseknek köszönhetően egyre nő az érdeklődés – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára a sajtótájékoztatón.
Bodó Sándor elmondta, hogy eddig

több mint 5400 vállalkozás nyújtott be kérelmet, közel 72 ezer munkavállalóra vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy dolgozóként átlagosan több mint 160 ezer forint állami támogatásra pályáztak eddig a cégek és a munkavállalók közösen – mutatott rá.

Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a kérelmeket továbbra is várják, hiszen a veszélyhelyzet nem szűnt meg. Az érdeklődők részletes tájékoztatást a munka.hu oldalon találnak. A pályázatok a veszélyhelyzet lejártát követő egy hónapig adhatók be. A finanszírozás biztosításához egy egyoldalas igénylőlapot és néhány mellékletet kell kitölteni.

A munkahelyvédelmi bértámogatási program lehetőséget biztosít a vállalkozásoknak arra, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt három hónapon keresztül csökkentett munkaidőben tudják foglalkoztatni munkavállalóikat, állami támogatások mellett – mutatott rá Bodó Sándor.

Kifejtette, ha a vállalkozások 50 százalékos, azaz 4 órás vagy nagyobb részmunkaidőben tudják foglalkoztatni dolgozóikat, akkor maximum 75 ezer forinttal tud az állam hozzájárulni a foglalkoztatásukhoz. Ha 4 óra alá csökken a részmunkaidő, akkor akár több mint 100 ezer forint támogatást tudnak biztosítani havonta.

A programot a kamarákkal és a gazdaság más szereplőivel történt egyeztetést követően kibővítették

– közölte az államtitkár.

A legtöbb támogatási igény a feldolgozóiparból, a turizmus-vendéglátás területéről, a kereskedelmi ágazatból, a gépjárműjavításból, a szállítás-raktározás ágazatból érkezett. A legtöbb kérelem Fejér megyéből, Budapestről, valamint Pest, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett – ismertette.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Bodó Sándor elmondta, a csökkentett munkaidős foglalkoztatás minden vállalkozásméret esetében kedvező fogadtatásra talált. Példaként említette, hogy a dél-dunántúli régióban egy csaknem 230 embert foglalkoztató középvállalkozás 50 munkavállalóját támogatták 6,8 millió forinttal, azaz fejenként nettó 136 ezer forinttal. Egy Pest megyei vállalkozásnál a teljes állományra, 9 dolgozóra nyújtottak be kérelmet és nyertek támogatást. Ez esetben fejenként nem egészen nettó 180 ezer forintot jelent a támogatás három hónap alatt – mutatott rá az államtitkár.

Az észak-alföldi régióból olyan példát hozott, amely szerint egy cég 744 dolgozójából 734-re vonatkozóan nyújtott te pályázatot, és így több mint 100 millió forintos támogatást igényelt. A cég érintett dolgozói több mint nettó 135 ezer forint állami támogatásban részesültek – közölte Bodó Sándor.

Hangsúlyozta:

a kormány célja az, hogy minél több munkahelyet tudjon megőrizni, megvédeni.

A kutatást-fejlesztést is segíti a kormány

Bodó Sándor elmondta, az ezt a célt szolgáló másik programban a kutatás-fejlesztés-innováció ágazatot támogatják. Eddig országszerte 7200 dolgozóra adott be 400 kutató-fejlesztő cég kérelmet. Ennek összege elérte 5,2 milliárd forintot.

A legtöbb kérelem Budapestről, valamint Pest, Hajdú-Bihar és Csongrád megyéből érkezett. A legtöbb kérelem ágazatok szerint a szakmai tudományos és a műszaki tevékenységből, a feldolgozóiparból, az információ-kommunikáció, a kereskedelem, a gépjárműjavítás és az adminisztrációs ágazatból érkezett – közölte.

Az államtitkár szólt arról, hogy a méreteket tekintve

a kisvállalkozások a legaktívabbak: a kérelmek 44 százaléka onnan érkezett.

A mikrovállalatok kérelmei 30 százalékot, a közepes vállalatoké 17 százalékot, a nagyvállalatoké pedig 4 százalékot tesznek ki.

Bodó Sándor közölte azt is, hogy hamarosan konkrét intézkedéseket jelentenek be a munkahelyteremtő támogatásokról.

Kiemelte, a kormány célja továbbra is egyértelmű: „aki elveszítette a munkahelyét, annak a három hónapos álláskeresési ellátás lejáratát követően vagy a versenyszféra, vagy a állami foglalkoztatás munkahelyi ajánlatot fog tenni”.

Újabb védőfelszereléseket kaptak az intézmények

Összesen 37 helyszínre, 26 kórház és 11 védekezésben részt vevő szervezet kapott kedden védőfelszerelés-szállítmányokat – mondta Kiss Róbert alezredes a tájékoztatón.

Kitért arra is, hogy

két újabb osztrák–magyar határállomás nyílt meg.

Majd azzal folytatta, hogy továbbra is ellenőrzik a rendőrök a kijárási korlátozások és a hatóságilag elrendelt házi karanténok szabályait.