Karácsony Müller Cecíliától kérdezi, miért a fővárosban kezelik majd a fertőzötteket

 

Az országos tiszti főorvostól, Müller Cecíliától vár választ Karácsony Gergely főpolgármester arra, hogy miért Budapesten kezelik majd az összes koronavírussal fertőzött betegeket.

A főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán tette közzé az országos tiszti főorvosnak és az operatív törzsnek küldött e-mailjét, amely tartalmazza a kormánynak már feltett kérdéseit, és a tisztánlátás érdekében szükséges adatokra vonatkozó igényét.

Karácsony Gergely kiemelte: Budapest újranyitása csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet. Erre figyelemmel kéri, hogy küldjék el neki a veszélyhelyzet kihirdetése óta tartó időszak egyes naptári napjai vonatkozásában a Budapest területén elvégzett hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR-tesztek számát, az elvégzett, pozitív eredményű, hivatalos és a kormányzat által elfogadott PCR-tesztek számát a sztenderd korcsoporti bontásban, illetve annak megjelölését, hogy ezen belül hány fertőzés minősül „lakosságinak” és nozokomiális fertőzésnek.

Továbbá kéri a kormány koronavírus-kutató akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

A főpolgármester kitért arra is, hogy Müller Cecília és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere által jegyzett levél szerint a koronavírus-fertőzéssel kezelt betegeket közúton Budapestre kell szállítani, vagyis az ország egész területéről két fővárosi intézmény folytatja a fertőzött betegek kezelését.

Választ vár arra, hogy mi indokolja ezt az intézkedést, és van-e köze ennek a nozokimiális fertőzések országos arányához, különös tekintettel a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez.

A főpolgármester szerint fontos annak tisztázása is, hogy a fővárosba szállított betegek a budapesti vagy esetleg más statisztikában jelennek-e meg a jövőben az operatív törzs tájékoztatói során.

Karácsony Gergely az e-mailben kitért arra is, reméli, hogy a Pesti úti idősotthon mellett valamennyi budapesti és vidéki egészségügyi és szociális intézmény részletes fertőzöttségi adatairól is beszámol az operatív törzs a közvéleménynek.