A hétvégén felpezsdült az élet vidéken

 

Érezhetően felpezsdült az élet a hétvégén a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével a vidéki településeken: az óvintézkedések betartásával újra benépesültek a pihenőhelyek, a vendéglők kerthelyiségeibe pedig visszatértek a vendégek. Budapesten és Pest megyében továbbra is érvényben vannak a kijárási korlátozások.

A debreceni Nagyerdőben újra megnyitották a Békás-tavat is magába foglaló parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt. Bár az ilyenkor megszokottnál még kevesebben voltak, sokan sétáltak, napoztak a Békás-tó és a Nagyerdei Stadion környékén. A gyerekes családok pedig nagy számban keresték fel az állatkertet és a most megnyílt vidámparkot is.

A belvárost inkább fiatalok népesítették be: az éttermek, kávézók, presszók teraszai mind megteltek. A lakosság nagy része együttműködő, betartja a védelmi előírásokat – közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-vel.


Hétfőn a Debrecen környéki erdőgazdasági kilátókat is megnyitották a látogatók előtt. Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: az erdőspusztai arborétum kilátója, valamint a fancsikai és a hármashegyi kilátó is látogatható, de egyszerre kettőnél többen nem lehetnek egy-egy létesítményen. Látogatható az erdőspusztai arborétum is, de a bemutatóházat továbbra is zárva tartják.

Szolnokon szombattól fokozatosan nyitnak a kültéri sportpályák és a játszóterek. Érezhető volt, hogy többen mozdultak ki otthonról az elmúlt hétvégén, mint a kijárási korlátozás idején, de a szabályokat az emberek betartották - közölte Pókász Endre, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

A Nyíregyházi Állatparkot az elmúlt hétvégén kétszer annyian keresték fel, mint a tavalyi év azonos hétvégéjén, több mint négyezren - közölte Gajdos László igazgató hétfőn az MTI-vel, hozzátéve, a vendégek elmondásuk szerint „alig várták, hogy jöhessenek".

Reményeik szerint a két állatparki szálloda a pünkösdi hétvégén megnyithat, ezeknek júliusra és augusztusra 80 százalékon áll a foglaltságuk.

Szombathelyen is érezhetően felpezsdült az élet a hétvégén, sokan sétáltak a város főterén, visszatértek a vendégek a vendéglők kerthelyiségeibe, a kávézók teraszaira is, a Csónakázó-tó körül kutyát sétáltattak, kocogtak az emberek.

A legtöbben ügyeltek a másfél méteres távolság betartására, de szabadtéren csak kevesen hordtak maszkot, az üzletekben viszont szinte mindenki viselte a védőeszközöket. A templomokban újra részt vettek szentmiséken, istentiszteleteken az emberek, de itt is megfelelő távolságot tartottak egymástól.

Győr és Sopron belvárosában is tele voltak a hétvégén a vendéglátóhelyek teraszai – tapasztalta az MTI tudósítója. A vendégek és az üzemeltetők is betartották a járványügyi szabályokat, a pincérek maszkot és kesztyűt is viseltek. A meleg időben mindkét település belvárosában sétáltak, kerékpároztak, fagylaltoztak az emberek. Idősek is sétáltak, többségük maszkot viselt. Sopronban a játszótereken is voltak családok, Győrben azokat egyelőre nem használhatják.

Kaposvár fokozatosan enyhít a korlátozásokon. Szita Károly polgármester a Facebook-oldalán bejelentette: a Deseda tónál kinyithattak a büfék, újra használható a parkoló, hétfőn megkezdődött a város szökőkútjainak beüzemelése, a játszóterek megnyitását a járványügyi helyzet e heti alakulásától teszik függővé.

Szólt arról is, hogy koronavírus-járvány ellenére folytatódnak a helyi beruházások. Bár idén kevesebb bevételre számíthatnak, a polgármester optimista, mert a város 2020-as költségvetését jelentős tartalékkal fogadták el, ezért a beruházások sem állnak le.

A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő Mecsextrém Park és a Zselici csühögő kisvasút is fogadott már látogatókat a hétvégén. Az előbbi kedd és vasárnap között fogadja - biztonsági korlátozások mellett - az érdeklődőket, míg az utóbbi hétvégenként jár. Mindkét helyszínen élénk volt a forgalom.

A Duna-Dráva Nemzeti Park szabadtéri ökoturisztikai helyszínei szintén megnyitottak a hétvégén: a pécsi Pintér-kert Arborétum, a barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és a Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont korlátozások mellett fogad látogatókat.

A vasárnaptól nyitva álló pécsi állatkert - ahol egyszerre négyszázan tartózkodhatnak - kedvezményes jegyárakkal vasárnap nyílt meg és több mint 1600 látogatót vonzott. Az üzemeltetők közlése szerint a várakozási idő nem volt több mint egy átlagos májusi hétvégén, hétfőtől a látogatás tervezését könnyíti, hogy a honlapjukon számlálón követhető a vendégek létszáma. Szintén élénk forgalomról számoltak be a baranyai üdülőtelepülések.

Nagyatádon Ormai István polgármester engedélyezte a helyi piac megnyitását, a strand várhatóan pünkösdtől látogatható újra.

Dombóváron vasárnap ismét a korosztályok korlátozása nélkül rendeztek vásárt, a közterület-felügyelők adtak maszkot azoknak, akik nem viseltek.

Miskolc az idén a koronavírus-járvány miatt másképp ünnepli a város napját, amelyet a közgyűlés 1993-as döntése óta május 11-én tartanak, megemlékezve arról, hogy 1909-ben ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet Ferenc József osztrák császár, magyar király. Az ünnepi közgyűlés idén elmarad, de a kitüntetettek névsorát nyilvánosságra hozzák.

Csongrádon a tervek szerint május 21-én vagy 22-én nyit meg a városi fürdő.
Bátonyterenyén csütörtökön újra megnyitják a piacot, de a sportcsarnok, az uszoda és a művelődési központ egyelőre zárva marad.

Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András a mentők napja alkalmából több mint 18 millió forintos támogatásról döntött, ezt a helyi mentősök kapják meg. Az összegből három új, a járművek fertőtlenítéséhez használt egészségügyi modult és egy izolációs folyosót vesznek.