×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Országos körkép: lassan, de beindul az élet vidéken

 

Ha lassan is, óvatosan is, de kezd újraindulni az élet vidéken. Ezt tapasztalták az M1 riporterei, amerre jártak az országban. Egyre többen vannak az utcán, a belvárosokban vagy éppen a kávézók teraszain. A boltokban még viszonylag kevés a vevő, sokan telefonon vagy az üzletek közösségi oldalán tájékozódnak. Fontos, hogy a távolságtartásra továbbra is ügyelni kell, és a maszkviselés is kötelező a boltokban és a tömegközlekedésben – hangzott el az M1 Híradójában.

Az egyik virágkereskedő az M1-nek Mosonmagyaróváron elmondta, anyák napja óta megnövekedett a forgalma, a vásárlók nagyon fegyelmezettek és tudatosak. „Lelkileg viselte meg az embereket, és a szépre se, a kikapcsolódásra, a kreativitásra se voltak nyitottak. Ezen a héten és az anyák napja előtti héten ez már megváltozott” – fogalmazott Török Katalin tulajdonos.

Az egyik soproni ruhaüzletben már nézegetik a nyári ruhákat a vásárlók, de a tulajdonos azt mondta: még félve nyitnak ki, a közösségi médiában és telefonon várják vevőik megkeresését. „Nagyon örülök, és főleg a munkatársaim nagyon örülnek, hogy ismételten dolgozhatnak” – mondta Horváth Árpádné tulajdonos, aki reménykedik abban, hogy az emberek helyben vásárolnak majd, és gondolnak a kisebb üzletekre is.

Kedden országszerte megteltek a nagyobb városok utcái, elsősorban érettségizőkkel, akik a kemény munka után egy teraszos helyen lazítottak. Az M1 Híradójában megszólaló érettségiző diák szerint a vizsga után nagy megkönnyebbülés a szabadban élvezni a napfényt.

Megnyíltak a teraszok – ellenőrzik a biztonsági előírások betartását

A vendéglátóhelyek kerthelységei és teraszai megnyithattak vidéken, a megrendelt italokat és ételeket itt elfogyaszthatják a vendégek, de a távolságot itt is tartani kell, ezt a rendőrség ellenőrzi – közölte Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi sajtótájékoztatón.

Amennyiben ezzel kapcsolatos szabályszegés történik, az szabálysértésnek minősül, és a jogszabály értelmében a helyszíni bírság legkisebb összege 5000 forint, legmagasabb összege 100 ezer forint. Az alezredes hozzátette: nem a helyszíni bírság kiszabása a cél, hanem az élet, a testi épség és egészség védelme.

Több településen felgyorsítják a vendéglátóhelyek közterület-használati kérelmeinek elbírálását az önkormányzatok,

hogy kinyithassanak a teraszok, kerthelyiségek. Bővül a piacon árusítható termékek köre, és több helyen változott a 65 év felettiek vásárlására fenntartott idősáv – számolt be az MTI.

Elengedik a teraszdíjat

Székesfehérváron tizenkilenc, többségében belvárosi vendéglátóegység kért újranyitási engedélyt a polgármesteri hivataltól kedd reggelig, illetve hét, korábban kiadott, egész évre szóló engedélyt módosítottak a jogszabályváltozások alapján. A városban hétfőtől nyithatták meg a teraszokat és a kerthelyiségeket, a most kiadott engedélyek egy hónapra, májusra érvényesek, a teraszdíjat elengedi az önkormányzat. Cser-Palkovics András, a város polgármestere korábban azt közölte, hogy teraszt vasárnap és csütörtök között este 20 óráig, pénteken és szombaton este 21 óráig, a biztonságos távolságtartási szabályokra figyelve, élőzene-szolgáltatás nélkül lehet nyitva tartani.

Hódmezővásárhelyen soron kívül elbírálja az önkormányzat a vendéglátóhelyek közterület-használati kérelmét, hogy minél gyorsabban kinyithassák teraszaikat. Megváltozik a piac nyitvatartása, szombaton a 65 év felettiek 12-től 14 óráig, a fiatalabbak 14 és 18 óra között vásárolhatnak.

Salgótarjánban a 65 év felettiek 8 és 10 óra között látogathatják a piacot, erről az elmúlt hetek vásárlói visszajelzések és a kereskedői kérések alapján döntött Fekete Zsolt polgármester. A polgármester közölte: mivel a kormány visszavonta az üzletek nyitvatartási idejére vonatkozó korlátozásokat, az önkormányzati tulajdonú bérelt helyiségek esetében a kedvezményes bérleti díj május 11-től érvényét veszti.

Békéscsaba egyetlen plázájában, a Csaba Centerben hétfőn már hetvennégy üzlet kinyitott, kedden további három-öt fogadta a vásárlókat. Az eladók tapasztalatai szerint a vevők többsége maszkban lép be az üzletekbe – közölte Hrabovszki György, a bevásárlóközpont igazgatója.

Orosházán a piacon már nemcsak élelmiszert és palántákat, hanem ruhaneműt és más termékeket is szabadon lehet árusítani. A vásárcsarnok mindkét ajtaját újból megnyitják, az ajtókban a biztonsági őrök ellenőrzik, hogy 9 és 11 között csak az idősek léphessenek be, illetve azt, hogy a vásárlók maszkot viseljenek. A változtatások kezdetén – a készlet erejéig önkormányzati felajánlásból – ingyenesen biztosítanak maszkot azoknak a vásárlóknak, akiknek még nincs védőfelszerelésük.

Megnyílnak a sportcentrumok, de a játszótereket még lezárva tartják

Több településen már lehet edzeni a sportlétesítményekben a fertőtlenítés és a távolságtartás szabályaira ügyelve, a játszótereket azonban – a Nógrád megyei Pásztó kivételével – egyelőre nem, illetve csak fokozatosan nyitják meg.

Salgótarjánban szerdától kinyit a sportcentrum, az ott lévő játszóteret viszont lezárják. A terület nyitva áll a hobbisportolók előtt is, sportrendezvényeket azonban továbbra sem lehet tartani. A városi kispályásfutball-bajnokságot egyelőre nem kezdik meg. Jövő hétfőtől megnyitják a Városi Sportcsarnokot a sportedzések előtt. Az egyesületekkel a héten egyeztetnek a beosztásról, hogy az edzések között az öltözőket és más helyiségeket megfelelően fertőtleníthessék. A játszótereket továbbra is lezárva tartják a nógrádi megyeszékhelyen.

Pásztón újranyitották a játszótereket és a sportpályákat, de Farkas Attila polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a csoportosulásokat itt is kerülni kell.

Az Orosházán élők ismét használhatják a parkokat, sétányokat, kutyafuttatókat, ám a másfél méteres távolságot be kell tartani, és kerülni kell a csoportosulást.

Szarvason a parkok és terek látogathatók, a játszóterek és a szabadtéri sporteszközök használata azonban nem engedélyezett – közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel. A Szent Klára gyógyfürdő csak beutalóval, időpont-egyeztetéssel látogatható.

A gyulai sportlétesítményekben továbbra is csak egyéni szabadidős tevékenység végezhető, csapatsport nem – közölte közleményben a Gyulasport Nonprofit Kft.

Csongrádon a takarítás és fertőtlenítés után csütörtöktől fokozatosan megnyitják a játszóterek többségét. A rendelőintézet előtt előszűrő sátrat állítanak föl, ahol az érkezőket kikérdezik és szűrik majd – közölte Bedő Tamás polgármester.

Kaposváron közös szabályok bevezetésében állapodott meg Szita Károly polgármester a városban újranyitó konditermek üzemeltetőivel. A politikus a Facebook-oldalán adta hírül, hogy a létesítményekben két hétig nem tartanak csoportos órákat, és nagy gondot fordítanak az eszközök, tornaszerek fertőtlenítésére. A termekben egyidejűleg csak meghatározott számú vendég tartózkodhat, és nem használhatják a zuhanyzókat, szaunákat.

Szombattól újra látogatható a hévízi tófürdő – közölte honlapján az üzemeltető Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház. Az intézmény tájékoztatása szerint a szabadtéri részleg látogatható május 9-től, a tavat két bejáraton keresztül, a Deák tér és a Festetics Fürdőház irányából lehet majd megközelíteni.