×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ruszkik haza! – A szocializmus jelképeinek ledöntése

 

1990 tavaszán elkezdődött a kommunista diktatúra jelképeinek eltávolítása a közterekről. Országszerte döntötték le a Lenin-szobrokat, elkezdődött az utcatáblák cseréje, eltávolították az önkényuralom jelképének számító vörös csillagokat, illetve megkezdődött a szovjet csapatok kivonása is az országból. Tekintse meg, hogyan távolították el a kommunista diktatúra jelképeit!

„Csillaghullás” a Citadellán: az MDF tagjai szétfűrészelik a kommunizmus jelképét. (Fotó: MTI/Demecs Zsolt)

 

Cserélik a kommunista politikusok nevét viselő utcatáblákat. Münnich Ferenc kommunista politikus a Kádár-kormány idején a fegyveres erők és a közbiztonsági ügyek minisztere, miniszterelnök-helyettes, illetve az MSZMP Központi Bizottságának tagja. (Fotó: MTI/Bartos Gyula)

 

Eltávolítják a szegedi 35 mázsás bronz Lenin-szobrot. (Fotó: MTI/Németh György)

 

Országszerte dőlnek a Lenin-szobrok 1990 tavaszán. A politikai és választási küzdelmek egyik új formájává vált a „szoborháború”. A képen az MSZMP-székház parkjában álló szobrot emelik le. (Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

 

A lakosságot is lázba hozta a szobrok eltávolítása: a debreceni Lenin-szobor karjára „Elmegyek örökre” feliratú táblát akasztottak, a szobor talpazatára pedig „End of Communism” feliratot festettek. (Fotó: MTI/Oláh Tibor)

 

A szovjet csapatok kivonása az 1990-es választás központi témája volt. Március közepén indítják útnak a hajmáskéri vasútállomásról azt a zászlóaljnyi szovjet egységet, amely elsőként hagyta el Magyarországot. (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

 

Daszvidanyja! Szovjet katonák tartanak hazafelé. (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

 

47 év megszállás után Viktor Silov altábornagy az utolsó szovjet katona, aki a megszálló Vörös Hadsereg tagjaként elhagyja Magyarország területét. Viktor Silov autója 1991. június 19-én, 15 óra 1 perckor a záhonyi átkelőhelyen hagyta el az országot. (Fotó: MTI/Kleb Attila)

 

TEKINTSE MEG A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KORÁBBI GALÉRIÁINKAT IS

Az első szabad választások éjszakája - Képgaléria

Így szavazott Magyarország – Galéria a rendszerváltás utáni első szabad választásokról

A világ Magyarországra figyelt – Válogatás a rendszerváltás utáni első szabad választások kampányképeiből

Köszönjük a képeket az MTVA Archívumának.