×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Így szavazott Magyarország – Galéria a rendszerváltás utáni első szabad választásokról

 

A négy évtizeden át tartó pártállami időszak és kommunista diktatúra után 1990-ben rendezték meg az első szabad, többpárti országgyűlési választást. A választások ekkor még két fordulóból álltak, az elsőre 1990. március 25-én, a másodikra pedig április 8-án került sor. Galériánkban megtekintheti, hogyan voksoltak a politikusok és az állampolgárok.

Antall József, a kommunista diktatúra utáni időszak első szabadon választott miniszterelnöke leadja voksát. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Németh Miklós, a Kádár-korszak utolsó miniszterelnöke adja le szavazatát. Az 1990-es választáson függetlenként indult, 1991-ben az EBRD egyik alelnöki székéért lemondott képviselői mandátumáról is. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

Orbán Viktor leadja szavazatát. (Fotó: MTI/Kleb Attila)

 

Torgyán József, az FKGP képviselője, 1998 és 2001 között földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. (Fotó: MTI/Kerekes Tamás)

 

Antall József, az MDF elnöke újságírók és fotóriporterek gyűrűjében, mielőtt leadja szavazatát az első demokratikus országgyűlési választáson. Élénk nemzetközi figyelem övezte a választás mindkét fordulóját, a külföldi hírügynökségek olajozottnak írták le a szavazás menetét. (Fotó: MTI/Szebellédy Géza)

 

Horn Gyula külügyminiszter leadja szavazatát. Nagy vihart kavart az 1989. februári MSZMP-ülésen elhangzott beszéde, amiben az 1956-os forradalomról beszélt: „Nem is szabad megengednünk azt, hogy 1956 kapcsán valamiféle lelkiismereti válság keletkezzen mindazoknál, azokban, akik akkor fegyvert fogtak, mert akik fegyvert fogtak novemberben, és novemberben felléptek, azok az ellenforradalommal szemben léptek fel.” (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

 

Keresztes Sándor, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke leadja szavazatát a választás második fordulójában. (Fotó: MTI/T. Asztalos Zoltán)

 

Berényi István 23 éves szakoktató-kereskedő népviseletben voksol felesége és kislánya társaságában, a Heves megyei Boldog községben. (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

 

Mozgóurnában adhatták le szavazataikat a kismamák a népszavazás második fordulója alkalmából a szentendrei szülőotthonban. A képen szereplő újszülöttek ma már 30 évesek. (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

A kommunista diktatúra mindent megtett a keresztény vallás és a hitélet visszaszorításáért, de nem sikerült mindenkit megtörni. A képen a ferences rendház papjai adják le szavazataikat. (Fotó: MTI/Varga László)

 

Szolgálat után szavaznak a honvédalakulat katonái. (Fotó: MTI/H. Szabó Sándor)

TEKINTSE MEG A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KORÁBBI GALÉRIÁNKAT IS

A világ Magyarországra figyelt – Válogatás a rendszerváltás utáni első szabad választások kampányképeiből.

Az első szabad választások éjszakája - Képgaléria.