×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az első szabad választások éjszakája - Képgaléria

 

A visszafogott öröm és a bánat pillanatai elevenednek meg a rendszerváltás utáni első szabad választásról szóló válogatásunkban. A kétfordulós voksoláson a 7,9 millió választásra jogosult magyar állampolgárból 4,9 millióan jelentek meg a szavazófülkékben, hogy 1990. március 25-én és április 8-án leadják voksaikat.

1990-ben még közösen értékelte a választás eredményeit Antall József és Csurka István. Az MDF-en belüli ellentétes politikai elképzelések később pártszakadáshoz vezettek. Csurka elhagyta a MDF-et, és megalapította a MIÉP-et. (Fotó: MTI/ Antall Péter)

 

Új szerepre készülnek a korábbi állampárt utódjának vezetői: az MSZP ellenzékbe került. Pozsgay Imre (b)  és Nyers Rezső (j) tart nemzetközi sajtótájékoztatót. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Az MDF 164 képviselőt küldhetett az akkor még 386 fős Országgyűlésbe. Ez azt jelentette, hogy a választások győztese és a legnagyobb kormánypárt lett az Antall József vezette párt. Antall a kormányalakítást követően, júniusban így fogalmazott: „Lélekben, érzésben tizenötmillió magyar miniszterelnöke kívánok lenni.” (Fotó: MTI/Manek Attila)

 

Kormányzásra készült, de csak a legerősebb ellenzéki párt lett az SZDSZ az első szabad választás után. Az egykori antikommunista párt négy évvel később, az 1994-es választásokon már a kommunista utódpárttal, az MSZP-vel kötött koalíciót. A képen Demszky Gábor, Tamás Gáspár Miklós és Pető Iván ügyvivők álltak a kamerák elé. (Fotó: MTI/Hámor Szabolcs)

 

Óriási az ünneplés az MDF Bem téri székházának épülete előtt, miután Antall József bejelentette a párt választási győzelmét. (Fotó: MTI/Szebellédy Géza)

 

Torgyán József 1990-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak második lett választókerületében, de az FKGP megyei területi listájának első helyéről bejutott az Országgyűlésbe. Később a párt elnökévé választották. (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

Másnap. Takarítják a választási plakátokat a Ferenciek tere – akkori nevén: Felszabadulás tér – metróaluljáróban.  (Fotó: MTI/Kleb Attila)

TEKINTSE MEG A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KORÁBBI GALÉRIÁINKAT IS

Így szavazott Magyarország – Galéria a rendszerváltás utáni első szabad választásokról

A világ Magyarországra figyelt – Válogatás a rendszerváltás utáni első szabad választások kampányképeiből

Köszönjük a képeket az MTVA Archívumának.