×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A világ Magyarországra figyelt – Válogatás a rendszerváltás utáni első szabad választások kampányképeiből

 

A választási kampányok a rendszerváltás előtt csupán papíron léteztek, mivel sem pártok, sem valódi politikai verseny nem volt. A rendszerváltás ebben is változást hozott. Tekintse meg képválogatásunkat a rendszerváltás utáni első szabad választás kampányairól és tüntetéseiről!

A háttérben az MDF egyik legismertebb kampányplakátja a szovjet elvtársaktól köszön el. A cirill betűkkel írt szöveg (Tovarisi, konyec!) jelentése: Elvtársak, vége! A fotón Antall József Alfred Dregger CDU-s politikussal fog kezet. (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

 

A rendszerváltás egyik ikonikus tömegtüntetését örökítette meg ez a fotó. Több tízezer ember vett részt egy héttel a választás első fordulója előtt tizenegy párt szervezésében a Hősök terén tartott demonstráción, amelyen az összegyűltek a marosvásárhelyi véres pogrom ellen tiltakoztak. (Fotó: MTI/Asztalos Zoltán)

 

 

 

 

„ (...) nem követelhetünk kevesebbet, mint szabad választásokat, követelnünk kell egyenlő gazdasági és jogi feltételeket a politikai szervezetek működéséhez” – fogalmazott Orbán Viktor a Petőfi-szobornál tartott megemlékezésen március 15-én, ami 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta pedig hivatalos nemzeti ünnep. (Fotó: MTI/Kleb Attila)

 

A kommunista utódpárt, a Magyar Szocialista Párt legismertebb arcai – Szűrös Mátyás, Pozsgay Imre, Nyers Rezső, Németh Miklós és Horn Gyula – integetnek a párt kampányzáró rendezvényén. (Fotó: MTI/Varga László)

 

A Fidesz képviselőjelöltjei és rockzenészek ünnepelnek a párt kampány- és rendszerzáró házibuliján, a Nemzeti Sportcsarnokban. (Fotó: MTI/ Bartos Gyula)

 

Kis János, az SZDSZ első elnöke még több ezer ember előtt szónokol a Kelenföldi Szabadidő Parkban. Bő egy évtizeddel később Kis János kilépett az SZDSZ-ből, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy pártja az ügynökbotrányba keveredett MSZP-s Medgyessy Péter miniszterelnök koalíciós partnereként képzeli el a jövőt. (Fotó: MTI/Friedmann Endre)

 

Tőkés László erdélyi református lelkész a romániai rendszerváltás egyik ikonikus alakja és hőse. A román állam Tőkés elleni bosszúintézkedései vezettek a temesvári megmozdulásokhoz, majd a romániai rendszerváltó forradalomhoz. (Fotó: MTI/RTR)

TEKINTSE MEG A TÉMÁHOZ KAPCSOLÓDÓ KORÁBBI GALÉRIÁNKAT IS.

Így szavazott Magyarország – Galéria a rendszerváltás utáni első szabad választásokról

Az első szabad választások éjszakája - Képgaléria.