Rövidfilmmel köszönti a fővárosi állatkert az édesanyákat

 

Különösen sok kölyök és fióka cseperedik most a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Sokuk azóta jött világra, hogy a koronavírus-járvány miatt az állatkert kapuit átmenetileg be kellett zárni a nagyközönség előtt. Amíg a kert zárva tart, az intézmény hivatalos honlapján, illetve a közösségi médiában igyekszik hírt adni a legújabb jövevényekről. Anyák napjára egy rövidfilmet is közzétettek az állatkeri kölykökről.

Hada, a két hónapos nőstény tapírborjú anyjával (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A közelgő anyák napja alkalmából különleges kisfilmmel köszönti az édesanyákat a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az intézmény honlapján, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is közzétett, másfél perces videóban az állatkertben most cseperedő állatok láthatók – tudatta közleményében az állatkert.


Többek között a március 15-i ideiglenes bezárás óta világra jött éji majomkölyök, matakó bébi és fekete hattyú fióka, az erszényből mostanában előmerészkedő Bennett-kengurukölykök egyike, valamint a februárban született, de hivatalosan csak április elején bemutatkozott nőstény tapír, Hada is.

Ugyancsak feltűnik a kisfilmen a még adventkor született, és azóta is szépen cseperedő lajhárbébi, és persze Arun, a most már két és fél esztendős kiselefánt is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az év eleje óta igen sok kölyök és fióka jött világra a kert különböző lakóinál. Az említett Bennett-kenguruknál szinte mindegyik nőstény erszényében vannak „zsebibabák”, akik már rendszeresen kilesnek, sőt, elő is merészkednek onnan, a legidősebb kicsi pedig már nem is nagyon szokott visszatérni az erszénybe.

Anyák napjához kapacsolódóan az állatkert alapítványa különleges virtuális virágküldési akciót is hirdetett, még a múlt héten. A kezdeményezés lényege az volt, hogy az állatkert parkjának egy-egy jelképesen örökbe fogadott növényét, virágát lehetett virtuálisan elküldeni az édesanyáknak, ha már a koronavírus-járvány miatt korlátozottak a lehetőségek a személyes találkozásra.

A szintén az erszényesek közé tartozó rókakuzuk is kölyköt nevelnek éppen. A Pálmaházban lakó, a tatuk rokonsági körébe tartozó matakóknál március 16-án és április 11-én is született egy-egy utód, a velük szomszédságban lakó éji majmoknál a legifjabb bébi március 20-án született.

A veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál öt kölyök született április 11-én, az indiai antilopoknál márciusban kettő, áprilisban pedig még egy borjú jött a világra. Az elmúlt hetekben az indiai tarajos sülöknél és a nagy maráknál is utód született.

Az idei évben született állatok közül minden bizonnyal Hada, a tapírborjú a legnépszerűbb. A februári születésű nőstény állatot néhány hetes korában, épp akkor tervezte bemutatni az állatkert, amikor a koronavírus-járvány miatti rendkívüli intézkedések életbe léptek.

Így a jövevény hivatalos bemutatkozására végül csak április elején kerülhetett sor az interneten keresztül. A kicsi nevére szavazni is lehetett, amelyre végül tízezernél is több voks érkezett. A kis tapír bemutatkozó filmjét pedig mostanáig közel háromszázezren tekintették meg.

Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúknál április elején négy pihés fióka kelt ki a tojásból, de szaporodtak a pelikánok, a pápaszemes pingvinek, a hüllők közül pedig a szivárványos boák és a sisakos baziliszkuszok is.