A biztonságos vizsgázást szolgálják a módosított feltételek az ombudsman szerint

 

Az érettségi vizsgák megszervezése nem sért oktatási jogot, a köznevelési államtitkár által ismertetett feltételek a biztonságos vizsgázást szolgálják – állapította meg Aáry Tamás Lajos oktatási ombudsman csütörtökön összegzésében, amelyben a koronavírus-járvány miatt megváltozott feltételeket tekintette át.

Aáry Tamás Lajos kiemelte: az érettségi megszervezéséről szóló döntést folyamatosan segítették a járványügyi szakemberek, az akciócsoportok és az operatív törzs. A járványügyi szakemberek csütörtökig bezárólag is az érettségi vizsgák mielőbbi megtartását javasolják.

Rámutatott: a különleges jogrend keretén belül hozott rendelkezések azt szolgálják, hogy az érettségi vizsgák megfeleljenek az alaptörvény rendelkezéseinek, biztosítsák a művelődéshez való jogot a köznevelésben és a felsőoktatásban is, és érvényesüljön az esélyegyenlőség.


A fogyatékossággal élők jogait biztosítja az a rendelkezés, hogy

a sajátos nevelési igényű tanulók szóbeli vizsgát tehetnek

– rögzítette. Kiemelte: a köznevelési államtitkár által ismertetett feltételek a biztonságos vizsgázást szolgálják, amellyel védik a tanulók és a tanárok egészségét, biztonságát és méltóságát.

Hozzátette: a kormány rendeletében alapos indoknak nevezte a kijárási korlátozás szempontjából a vizsgázást, a közlekedési vállalatok különleges megoldásokkal segítik a vizsgák lebonyolítását, a rendőrség pedig segíti a forgalmat az iskolák környékén.

A biztos hangsúlyozta: a tanulók bármikor dönthetnek úgy, hogy mégsem vizsgáznak, e döntésüket nem kell indokolniuk. A felelős döntésükhöz minden információ a rendelkezésükre áll – hangsúlyozta elemzésében.

Aáry Tamás Lajos kiemelte: az érettségi vizsgák megszervezése nem sért oktatási jogot. A járványügyi szakemberek javaslatai alapján született feltételek mindegyike az élet, testi épség, egészség védelmében született, ezek betartása minden résztvevőnek elemi érdeke.

Megjegyezte:

a 2020-as érettségi vizsgák megszervezésére olyan körülmények között kerül sor, amelyre nem volt példa a második világháború óta.

Tanárok, diákok és szülők, tankerületek, kormányhivatalok és minisztériumok szoros és felelősségteljes együttműködésére van szükség, hogy sikeresek lehessenek az érettségik. Orvosok, kutatók segítik folyamatosan a döntéshozókat, rendőrök, busz- és villamosvezetők munkája támogatja a diákokat – közölte.

Az oktatási jogok biztosa reményének adott hangot, hogy a diákok is tudják, milyen sokan vannak mellettük, segítik, támogatják őket a sikeres érettségi és felvételi vizsga érdekében. „Mindannyian tudjuk, hogy különleges generáció az övék, megérdemelnek minden segítséget és támogatást, és bízhatnak bennünk, mert mi is bízunk bennük” – fogalmazott Aáry Tamás Lajos.