A lehető legbiztonságosabb körülmények várják az érettségizőket

 


Cikkünk frissül.


Hétfőn kezdődhet az érettségi időszak

Jövő hétfőn elkezdődnek az érettségi vizsgák. Továbbra sincs olyan esemény, ami miatt halasztani kellene. A járvány napi kontroll alatt van.

Összesen 84 284-en kezdhetik meg jövő hétfőn az érettségi vizsgákat, néhány tárgy kivételével csak írásbeliket tartanak – közölte a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán. Az intézményvezetők, fenntartóktól a sikeres lebonyolítás érdekében kreativitást is kértek.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: a magyar rendőrök beengedik az országba a határon túlról érkező vizsgázókat, akik mentesülnek a 14 napos kötelező karantén alól is. A szomszédos országokban folyamatban van az ezzel kapcsolatos szabályozás kidolgozása, a tudnivalókról a hétvégéig az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhatnak az érettségizők – jelezte.

Az egészségvédelem és a biztonságos érettségi vizsgák a célunk. Központilag nincs elrendelve lázmérés, mert alapelv, hogy aki beteg, az ne vegyen részt a vizsgán” – mondta.

Hivatalból 26 638 vizsgázót töröltek a névsorból

Maruzsa Zoltán elmondta, eredetileg 113 387-en jelentkeztek a vizsgákra, köztük voltak olyanok is, akik előrehozott érettségit tettek volna, hivatalból 26 638 vizsgázót töröltek a névsorból.

A vizsgázók 97 százaléka érettségizni akar,

a vizsgáktól történő visszalépés mellett – a rendelkezésre álló ötnapos határidő alatt – a jelentkezők mindössze három százaléka, 2455 érettségiző döntött – ismertette.

A meghozott óvintézkedésekről szólva Maruzsa Zoltán kifejtette, a vizsgák előtti időszakban sűrűbben járnak majd a tömegközlekedési eszközök, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak pedig kesztyűt is biztosítanak.

A sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán jelezte, hogy a munkába járók és az érettségizők találkozásának minimalizálása érdekében az első héten délelőtt kilenc órakor kezdődnek a vizsgák. Az iskolák épületében nem lesz rendőri jelenlét, az intézmények környékén és a közterületeken viszont ők segítik a forgalomirányítást és a rend fenntartását.

Tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki

Az állami tartalékok terhére tanulói maszkból több mint 422 ezret szállítanak ki, a felügyelőtanároknak és az emelt szintű javítótanároknak pedig 147 ezer maszk és ugyanennyi pár kesztyű áll majd rendelkezésre. A védőeszközöket csütörtöktől vehetik át az intézmények a kormányhivatalokban.

Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kap, a vizsgák előtt alaposan kitakarítják az épületeket, ellenőrzik a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos lesz a takarítás az iskolákban – összegezte az intézkedéseket az államtitkár.

Mint mondta, a felügyelőtanárok beosztásának készítésekor figyelembe veszik az idős, krónikus betegségben szenvedő pedagógusok egészségi állapotát.

A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat

– tette hozzá.

A helyiségeket a vizsga ideje alatt szellőztetik, az iskolákba történő belépésre több bejáratot lehet majd használni, a vizsgázóknak nem kötelező az ünnepi ruha. Nem lesz központilag elrendelt lázmérés, a dolgozatok fertőtlenítését pedig 24 órás pihentetéssel oldják meg – emelte ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, semmilyen szankció nem éri azokat, akik a vizsgák előtt gondolták meg magukat, nekik csak annyi dolguk van, hogy nem jelennek meg a vizsgán.

A köznevelési államtitkár szólt arról, hogy a vizsgákat 1144 középiskolában és kormányhivatalban szervezik meg, az írásbelikhez több mint 941 ezer feladatlap készül, ez összesen 12 milliónyi oldal. A biztonsági tasakokba, majd dobozokba csomagolt feladatlapokat hat nap alatt huszonhat teherautó szállítja ki 189 járási hivatalba, onnan veszik majd át a vizsgaszervező intézmények – ismertette.

Idén a legidősebb érettségiző közelebb van a 70-hez, mint a 60-hoz, neki is jó egészséget, jó eredményeket és mindenkinek sikeres vizsgát kívánunk” – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

 A gyógyultak száma 530 fölött van 

Tovább emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma. Szerdára 2727-re nőtt a betegek száma. Elhunyt újabb kilenc krónikus beteg. Az elhunytak száma háromszázra emelkedett. 278-an a 61 év feletti, 13-an az 51–60 év közötti, heten a 41–50 év közötti, ketten pedig a 31–40 év közötti korosztályból kerültek ki.

Országszerte 25 kórházban ápolnak fertőzötteket,

a legtöbbet közülük Budapesten – mondta el Müller Cecília országos tiszti főorvos a tájékoztatón. Kitért arra is, hogy jelenleg 983 koronavírus-fertőzött beteget ápolnak kórházban, közülük ötvenen vannak lélegeztetőgépen.

Hozzátette, örömhír azonban, hogy már 536-an gyógyultan távoztak a kórházból.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Továbbra is fertőtlenítik az idősotthonokat

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a honvédség már 300 ilyen intézményben befejezte a fertőtlenítést – jelezte Müller Cecília, aki megköszönte a honvédeknek a „heroikus” munkavégzést.

Hozzátette, hogy

27 idősotthonban jelent meg a koronavírus.

A dolgozók közül 87-en, a gondozottak közül pedig 628-an váltak fertőzötté. Kórházban 317 idősotthonlakót kezelnek, illetve 66-an hunytak el a járvány következtében.

A fővárosi idősotthonokban 360-an váltak pozitívvá és közülük 49-en hunytak el – sorolta.

Müller Cecília emlékeztetett arra: a kormány korábban már megkönnyítette az elektronikus receptre felírt gyógyszerek kiváltását. Mostantól pedig ez a rendelkezés kiterjed a gyógyászati segédeszközökre is.

Arról is szólt: az a céljuk, hogy az érettségi lebonyolítása a legkevesebb feszültséggel járjon a családok számára.

Ezért arra kérte az érettségizőket, hogy tartsák be az intézmények által megszabott higiéniai és távolságtartási szabályokat, és mindenki csak egészségesen menjen vizsgázni.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a korlátozások esetleges enyhítésére az ad lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott a járványhelyzet és közel egy hete nem emelkedett a napi új fertőzésszám.

Müller Cecília országos tiszti főorvos (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Az egyetemek által elindított szűrőprogram lehetőséget nyújt annak kontrollálására, hogy az egyes járványügyi intézkedések miként hatnak a fertőzés terjedésére. A szűrőprogramot a Nemzeti Népegészségügyi Intézet vizsgálóbuszainak segítségével végzik – ismertette.

Valószínűsíthetően egy százalék marad a populáció átfertőzöttsége – fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a tatabányai kórházban elrendelt felvételi zárlatot követően a győri, a székesfehérvári, illetve az esztergomi kórházak fogadják a körzetbe tartozó betegeket.

Végül közölte, hogy a mezőszilasi idősotthonban volt és jelenleg is dolgozik intézményi orvos.

Újabb könnyítés a patikákban

Korábban már megjelent az a kormányrendelet, mely szerint igazolás és meghatalmazás nélkül is kiválthatják a családtagok a hozzátartozóik gyógyszereit a patikákban. Most ezt bővítette ki az új rendelet. Már ugyanis nemcsak gyógyszereket, hanem

a gyógyászati segédeszközöket is kiválthatják hozzátartozók,

melyek így szintén felírhatók elektronikus vényre.

Kezdődik a védekezés második szakasza

A kormány szerdai ülésén tárgyalja a május 3. utáni új kijárási szabályokat – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hangsúlyozta: a járvány elleni védekezés második szakaszába léptünk, amikor

lehetőség van a korlátozások fokozatos, szigorú menetrend szerinti enyhítésére.

Megjegyezte: a korlátozások enyhítésekor továbbra is fokozottan kell figyelni az idősekre.

Gál Kristóf alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az operatív törzs nevében megköszönte a koronavirus.gov.hu oldal látogatóinak, hogy követik a járvány hivatalos tájékoztató oldalát.

Mint mondta, március eleje óta 167 millió alkalommal tekintették meg az oldalt az érdeklődők, vagyis naponta többmillióan keresik fel, ez pedig azt mutatja, hogy az emberek a koronavirus.gov.hu és az operatív törzs tájékoztatását tekintik hiteles forrásban. Gál Kristóf megköszönte a lakosság bizalmát és jelezte, a jövőben is friss adatokkal, információkkal fognak szolgálni a koronavírus-járványról.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint kedden 696 hatósági házi karantént rendeltek el, így szerdán 10 071 volt érvényben. Hozzátette: kedden 16 esetben kellett intézkedniük a hatósági házi karantén szabályainak megszegése miatt, így március 12-e óta már 1325-ször intézkedtek.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak a határon átadják a hatósági házi karantén elrendeléséről szóló dokumentumot, amiben felhívják a hazaérkező figyelmét, hogy a hatósági házi karantén hatálya a határátlépéssel megkezdődik és 14 napra hatósági házi karanténban kerülnek. Ezzel együtt átadnak egy piros figyelmeztető matricát is, amelyet az állampolgárnak a lakóhelyén, tartózkodási helyén kell kihelyeznie.

A hatósági házi karantén elrendeléséről közigazgatási hatósági határozatot is kézbesítenek postán a külföldről hazaérkező magyar állampolgároknak. Az alezredes jelezte: lehetőség van a hatósági házi karantén alóli mentesülésre, például, ha a hazatérő igazolni tudja, hogy a határátlépés előtt 14 napig járványügyi elzárás hatálya alatt volt külföldön, vagy ha a határátlépésnél az egészségügyi vizsgálat során nem mutatja a betegség tüneteit.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztálya munkatársa ellenőrzés közben fényképez a tassi Hetednapi Adventista Egyház Öregek Szeretetotthona orvosi szobájában koronavírus-járvány idején, 2020. április 29-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt kedden 1241-szer intézkedtek, ebből 559 esetben figyelmezettek, 371 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 311 esetben feljelenést tettek.

Közölte azt is, hogy 296-ra nőtt a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma: már 78 eljárást rendeltek el rémhírterjesztés, 89-et csalás, 26-ot közveszéllyel fenyegetés, 17-et járványügyi szabályszegés miatt. Eddig 56 gyanúsítottat hallgattak ki a büntetőeljárásokban.

Közölte azt is, a belépő teherforgalomban Röszkénél van egyórás várakozás, valamint Csanádpalotánál a be- és kilépő teherforgalomban.

Az alezredes egy kérdésre válaszolva közölte: Budapest közigazgatási területén a sebességhatárok kialakítására az operatív törzsnek nincs hatásköre, az a Fővárosi Önkormányzat hatásköre.

A címlapfotó illusztráció.