A főváros forgalomlassító rendelete nehezítheti a sürgősségi mentős ellátást

 

Karácsony Gergely forgalomlassító felvetése és a Nagykörút sávszűkítése nemcsak a hétköznapi autósok életét nehezítheti meg, hanem a mentős sürgősségi ellátás zökkenőmentes menetét is. Az ilyen helyzetben kialakuló torlódások és forgalmi dugók problémát okozhatnak a mentőszolgálatnak. Erről kérdeztük az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjét, Győrfi Pált.

Várkonyi Gábor autós újságíró-szakértő korábbi megkeresésünkre válaszolva elmondta, hogy „a körút autóforgalma időről időre kínlódik az egyetlen szabad sáv problémájával. Három-négy évente, amikor a Demszky-korszak tervezési hibái miatt szükségszerűen eljön a villamospálya-felújítás időszaka, akkor érzékelhetjük ennek következményeit. Ez a folyamatos torlódásokon és forgalmi dugókon túl emissziós- és zajszennyezéshez is vezet. Ugyanakkor a kerékpáros közlekedés támogatandó, de ott, ahol biztosítani lehet a forgalom szabad áramlását, ott nem szabadna mesterséges akadályokkal lassítani azt.


Majd hozzátette:

Az ilyen bénult helyzetben kialakuló torlódás, dugó és forgalmi stressz hatványozódni fog, és előre láthatóan folyamatos lesz.

Győrfi Pál a jövőbeli forgalmi helyzet és az esetles ellátási nehézségekkel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva nyilvánvalóvá tette, hogy a „jövőbeni intézkedések terveit nem tisztünk véleményezni”. De hozzátette, hogy „általánosságban elmondható, hogy a megkülönböztető jelzéseit indokoltan használó gépjármű a KRESZ-ben meghatározott módon túllépheti a megengedett sebességet, azonban az esetlegesen kialakuló

forgalmi dugók, torlódások egyes esetekben ezen gépjárművek számára is lehetetlenné tehetik a gyors, folyamatos haladást”.

Nyilatkozatát így zárta: „A megkülönböztető jelzést nem használó betegszállító járművek számára az alacsonyabb sebesség nyilvánvalóan hosszabb menetidőt jelent”.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arcképével és a „Hova, hova?” felirattal ellátott plakát az újpesti vásárcsarnokban (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Különös, hogy az egy egész svájci gárdát kitevő szakértői gárdával és a főpolgármester-helyettesek tömkelegével dolgozó Karácsony Gergely egyáltalán nem gondolt (az Indexen közzétett tervezetben egyáltalán nem szerepel) egy ilyen, a főváros egészségügyi ellátása szempontjából létfontosságú problémára adott megoldásra.

A szakszolgálatokkal eddig – tudomásunk szerint – nem konzultáltak, ezért levélben kerestük meg Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy válaszoljon kérdéseinkre.

A következőkre:

  • A fővárosi mentőszolgálat és a mentők munkáját, haladási idejét mivel fogják megkönnyíteni, illetve rövidíteni az önök által javasolt, megváltozott közlekedési viszonyok között?
  • Garantálják-e, hogy a forgalomlassítás és sávszűkítés ellenére minden esetben időben meg fog érkezni a mentőkocsi oda, ahol szükség van rá?

Cikkünk megjelenéséig a főpolgármestertől választ nem kaptunk. Karácsony Gergely és stábjának reakciójával, amint az megérkezik, kiegészítjük cikkünket.

A hirado.hu-n egyébként erre a linkre kattintva szavazhat is a főpolgármester tervéről.