A koronavírus-járvány ellenére is teljesíti Magyarország a klímasemlegességi célt

 

A klíma- és természetvédelmi akcióterv programjaival a terv szerint halad a kormány a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöld növekedési programja továbbra is működik, emellett a Magyar Nemzeti Bank is elindított egy komoly gazdaságélénkítő csomagot, és ezzel párhuzamosan zajlik a cégekkel, a civilekkel és a tudományos műhelyekkel a konzultáció. Ezenkívül az energiahatékonyság javítására ágazati, szakmai szervezetek készítenek programot.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ipari termelés, repülőgép-forgalom, autós közlekedés – néhány olyan tényező, amely nagyban befolyásolja a globális üvegházhatású gázok kibocsátását és ezáltal a klímaváltozás elleni küzdelem sikerességét is. A koronavírus-járvány okozta kihívások azonban a világ károsanyag-kibocsátására is hatással vannak.

Nem jelentős a gazdasági megtorpanás okozta szén-dioxid-kibocsátás csökkenése 

Kőrösi Csaba, a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság igazgatója az M1 Kék bolygó című műsorában elmondta, „az kétségtelen, hogy a koronavírus-válság által kiváltott gazdasági összehúzódás következtében a világon csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása”. Hozzátette, azonban, hogy mennyivel fog csökkenni az év végéig, azt egyelőre nem lehet tudni. Az azonban világos, hogy Kínában az első három hónapban 18 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása. Felhívta arra is a figyelmet, hogy válság válsággal nem oldható meg.

Mindemellett az is tény, hogy a légkör összetételét nézve nem jelentős a gazdasági megtorpanás okozta szén-dioxid-kibocsátás csökkenése, mert egy szén-dioxid molekula nagyjából ötven–százötven évig tartózkodik a légkörben.

Kőrösi Csaba elmondta, a jelenleg

a klímára az utóbbi fél–másfél évszázadban bocsátott szén-dioxid-mennyiség gyakorol hatást,

és a jelenlegi hőmérséklet-emelkedés is ennek a következménye. Hozzátette, a klímaváltozás problémájának megoldásához szükség lenne a gazdaság átstrukturálódására. Azonban rövid idő alatt ezt egyik ország sem tudja megvalósítani, így arra kell koncentrálnia minden kormánynak és minden társadalomnak, hogy életet, gazdaságot, piacot és társadalmi stabilitást mentsen.

Összesen körülbelül nyolcbillió dollárnyi összeget szánnak a világon gazdaságélénkítésre

A világ számos országa, beleértve az európai államokat, köztük Magyarországot is, összesen körülbelül nyolcbillió dollárnyi gazdaságélénkítő csomagot indít útjára a koronavírus-válság okozta problémák kezelése érdekében.

Ennek nemcsak az a tétje, hogy megmentsék a munkahelyeket, hanem az is, hogy a gazdaságot életben tartsák, illetve az, hogy a válság után minél jobb piaci pozíciókat tudjanak fogni

– mondta Kőrösi Csaba.

Magyarország teljesíteni tudja a 2050-re kitűzött célt 

Európai uniós cél, hogy a kontinens 2050-re klímasemlegessé váljon, Magyarországon az ennek érdekében születő intézkedéseket még az év elején megalkotott a klíma- és természetvédelmi akcióterv rögzíti.

Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár nemrégiben azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a klíma- és természetvédelmi akcióterv programjaival a terv szerint halad a kormány még a koronavírus okozta gazdasági válság ellenére is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium zöld növekedési programja él” – mondta Kőrösi Csaba. Hozzátette, emellett a Magyar Nemzeti Bank is elindított egy komoly gazdaságélénkítő csomagot, és ezzel párhuzamosan zajlik a cégekkel, a civilekkel és a tudományos műhelyekkel a konzultáció. Ezenkívül az energiahatékonyság javítására ágazati, szakmai szervezetek készítenek programot. Ha ezt mind figyelembe vesszük, kijelenthetjük, Magyarország teljesíteni tudja a 2050-re kitűzött klímasemlegességi célt.

Az ENSZ novemberre tervezte a klímaváltozás elleni küzdelem legújabb éghajlatváltozási csúcsértekezletét, ez azonban a világjárvány miatt már biztosan 2021-re tolódik.

A címlapfotó illusztráció.