×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összefogás a veszélyhelyzet idején – Országos civil véradónapok

 

Az összefogás és a segíteni akarás az élet minden területén megmutatkozik, sok helyütt az országban többen adnak vért, mint az év más időszakában. Ezen a héten szervezi meg az Országos Vérellátó Szolgálat a 2. Civil Véradást.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Tavaly ilyen tájt rendezték meg először a véradónapokat Magyarországon, most a koronavírus-helyzet különleges aktualitást ad az összefogásnak. Április 20–24. között zajlik az országos civil véradás.

Fontos a véradás ebben a járvány sújtotta időszakban, mert bár kevesebb vérkészítményt használnak a kórházak, mivel az erőforrásokat most elsősorban arra fordítják, hogy a koronavírus-fertőzött betegeket ellássák, ettől függetlenül a sürgősségi ellátás, illetve azok a beavatkozások, amelyeknek az elmaradása veszélyeztetné a betegek egészségi állapotát, ugyanúgy működnek.

„Zajlanak a műtétek, a különböző típusú megbetegedésekben szenvedők, például a vérképző rendszeri rosszindulatú megbetegedések műtetje, illetve a transzplantációk bizonyos formái. Ehhez azonban biztosítani kell bizonyos vérkészletet” – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A véradók és a véradásban dolgozók egészségének védelme érdekében a véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést,

a véradási helyszínen pedig korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát

– tette hozzá.

A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló területet úgy kalkulálják ki, hogy biztosított legyen az egyes véradók között a másfél méteres távolság. Azt kérik, ne jelentkezzen véradásra, és ne lépjen be a véradás területére az, aki az elmúlt egy hónapban külföldön járt, kimutatták nála a koronavírus-fertőzést vagy valószínűsíthetően, vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került szoros kapcsolatba.

Nagy Sándor megjegyezte, a szűrés célja az, hogy a jelentkezők és a személyzet is biztonságban érezze magát a véradás helyszínén.

Hozzátette, véradás nem szűri a koronavírust, nem végeznek olyan vizsgálatot, amelyből megállapítható lenne. A véradók és a vért kapó betegek egészségének védelme érdekében az OVSZ megelőző intézkedéseket vezetett be, amelyek

garantálják a biztonságos véradást.

A véradások helyszínéről és időpontjáról a ovsz.hu és veradas.hu weboldalakon lehet tájékozódni.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.