Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése

 

Továbbra is zajlik az idősotthonok ellenőrzése, kiemelten vizsgálják az egészségügyi ellátást, a dolgozók felkészültségét – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Müller Cecília hozzátette: a honvédség folytatja az idősotthonok fertőtlenítését is. A fertőtlenítést az intézményvezetőkkel egyezetve végzik, ügyelve arra, hogy ne zavarják az otthonok működését.


Az operatív törzs felajánlásának köszönhetően szerdán újabb szállítmányt, 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt kapnak a szociális intézmények – közölte.

Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy fertőtlenítették a Pesti úti idősotthont, ahol több szűrést is végeztek. Az intézményből 284 fertőzöttről, és huszonnyolc elhunytról tudnak.

Az egészségügyi intézmények országszerte növelik az ágykapacitásaikat a koronavírusos betegek fogadására, már felszabadították a férőhelyek 50 százalékát. Ténylegesen kevés helyről kellett beteget hazaküldeni, és az elbocsátás alapját kizárólag orvosszakmai döntés képezhette. Senkit nem lehet elküldeni, akit egészségkárosodás érne emiatt – hangoztatta Müller Cecília.

Az országos adatokról szólva a szakember elmondta, a regisztrált fertőzöttek száma 2168, az elhunytaké az elmúlt 24 órában 12-vel emelkedett, összesen 225. A betegségből 295-en gyógyultak meg. A laboratóriumok 52 702, a vírus örökítőanyagán alapuló tesztet végeztek el.

Müller Cecília a krónikus betegséggel küzdő és ezért a koronavírus-járvány idején különösen veszélyeztetett emberektől azt kérte, fokozottan figyeljenek az alapbetegségeik „karbantartására”, még fegyelmezettebben szedjék gyógyszereiket, tartsák be táplálkozási előírásaikat.

A járvány idején az allergiásoknak is jobban oda kell figyelniük a betegségükre. Javasolta, hogy éjszaka szellőztessenek, az általánosnál sűrűbben takarítsanak, amit lehet, nedvesen tisztítsanak, naponta cseréljék a párnahuzatukat, és naponta mossanak hajat.

A foglalkozás-egészségügyi orvosok ellássák feladatukat, és elvégezzék az előzetes szakmai alkalmassági vizsgálatokat, hogy a munkára alkalmas és kész munkaválók el tudjanak kezdeni dolgozni. Kizárólag az időszakos foglalkozás-egészségügyi szakmai orvosi alkalmassági vizsgálatok terén van egyfajta halasztási lehetőség – közölte.

Kérdésre válaszolva szólt arról, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása alapos mosás után nem jár kockázattal.

Szintén kérdésre reagálva elmondta, a népesség „átfertőzöttségét” jelenleg nem vizsgálják. Az ellenanyag kimutatásán alapuló vizsgálatot a járvány után érdemes majd, reprezentatív módon elvégezni.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte: az idősotthonokban zárlat van, de csomagot a személyzeten keresztül, a megfelelő szabályok betartásával be lehet juttatni a gondozottaknak. Jó példaként említette, hogy az egyik otthonban kétnapos várakozási idő után kapják meg az idősek a nekik küldött csomagot.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon még nem, de más országokban már volt példa arra, hogy valaki többször egymás után megfertőződött a vírussal. Ez azértvta a fordulhat elő, mert az emberek különböző immunválaszt adnak a koronavírusra, és akinél nem alakul ki erős védettség, az újra megfertőződhet.