Origo: Titoktartási nyilatkozatot írt alá a Pesti úti idősotthon korábbi orvosa

 

Megerősítette a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosa, hogy titoktartási nyilatkozatot íratott alá vele a fenntartó Fővárosi Önkormányzat – közölte szerdán az Origo.

A hírportál felidézi, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a hét végén azt állította, hogy nem kötöttek titoktartási szerződést az orvossal.

Semmilyen ilyesmi nem történt” – állította a Főpolgármesteri Hivatal még április 19-én azzal kapcsolatban, hogy titoktartásra kötelezték-e a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosát – emlékeztetett az Origo.


Ugyanakkor az orvost most azt mondta az internetes lapnak, hogy „aláírattak velem egy ilyen szerződést, csak a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs osztálya engedélyével nyilatkozhatok”.

Hozzátette: értetlenül áll a főpolgármesteri nyilatkozat előtt.

Felidézik: az intézmény nem rendelkezett főállású orvossal a járvány kitörésekor. Ezt korábban a Főpolgármesteri Hivatal is elismerte, amikor azt közölte, hogy húsvéthétfőn szerződtek egy orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van. Majd azt is írták, hogy április 17-én érkezik újabb orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására.

Később Müller Cecília országos tiszti főorvos is megerősítette, hogy legalább egy hétig nem volt főállású orvos az intézményben, annak ellenére sem, hogy törvény írja elő: a kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása.

A korábbi orvos személyi ellentétek miatt távozott, de amikor a járvány kitört, felajánlotta, hogy marad, ezt azonban elutasították – írja az Origo.

A címlapfotó illusztráció.