2168-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elhunyt 12 beteg

 

Újabb 70 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 2168-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225-re emelkedett az elhunytak száma.


A kórházból 295-en már gyógyultan távoztak.

825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen – közölte a legfrissebb adatokat a koronavirus.gov.hu oldal.

Az oldal adatai szerint jelenleg 11 049-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 52 702. A meghatározott protokollok szerint, egyebek mellett a WHO előírásai alapján zajlik az országban a tesztelés. Magyarország ráadásul többet tesztel, mint amennyit a WHO előír.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1113 ember) és Pest megyében (305) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (181), Győr-Moson-Sopron megye (75), Csongrád megye (57), és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (53). Békés megyében (13) van a legkevesebb fertőzött Magyarországon.

A betegek számának növekedése miatt

a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött, és huszonnyolc elhunyt.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Különösen kérik a szakemberek a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérik az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérjük a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője azt reméli, hogy júniusra „kifut” a koronavírus-járvány, és őszre, legkésőbb jövő tavaszra már lesz hatékony védőoltás a fertőzés ellen.

A címlapfotó illusztráció.