Varga Judit válaszolt a Magyarországot ért vádakra

 

Varga Judit igazságügy-miniszter keményen bírálta Michael Roth, Európa-ügyekben illetékes német államtitkárt, amiért a szociáldemokrata képviselő egy interjúban Magyarországot autoriter vezetésű országnak minősítette, és pénzügyi szankciók kivetését javasolta, ha egy ország megsérti az EU alapértékeit.

Az SPD politikusa az interjúban elmondta, hogy az unió soros elnökségi tisztségét július elsejétől átvevő Németország egyik célja lesz a jogállamiság-ellenőrzés bevezetése, amely minden tagállamra kiterjed majd. „A koronavírus elleni harc Európa kohéziós képességét teszi próbára” – mondta.

 

„Vajon honnan veszi magának a bátorságot Michael Roth, a Willy Brandt-i fényét már rég elvesztett, középpárttá zsugorodott német SPD EU-ügyekért felelős államtitkára, hogy a demokratikusan megválasztott magyar Országgyűlés és kormány döntései kapcsán – ízléstelen hasonlatot használva – egy autoriter vírus terjedéséről értekezzen a Die Weltben megjelent véleménycikkében?” – írta közösségi oldalán Varga Judit.

„Vajon miért gondolja Michael Roth, hogy elfogadjuk, hogy leendő német uniós elnökségként a semlegesség minden írott és íratlan szabályát megszegve már előre pénzügyi szankciókkal fenyegesse azokat az országokat, amelyek neki nem tetsző politikát képviselnek, teszem hozzá az állampolgáraiktól kapott felhatalmazás alapján?” – tette hozzá Varga Judit.

„Vajon mennyiben hiteles a magyar koronavírus-törvény miatt a demokrácia és az európai érték csorbulásán aggodalmaskodni, miközben az Európai Bizottság alelnöke vasárnap elismerte, hogy a magyar jogszabály nem megy szembe az uniós joggal?” – kérdezte.

Vera Jourová a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) vitaműsorában korábban elmondta, hogy Magyarország az új koronavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal.

Az uniós biztos hangsúlyozta: a járvány kapcsán az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot.