×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mindenki a maga módján próbálja segíteni a egészségügyi dolgozókat

 

Az elmúlt egy hónapban óriási összefogás tapasztalható a civilek részéről. Mindenki a maga módján próbálja segíteni a egészségügyi dolgozók vagy más kulcsfontosságú munkát végzők mindennapjait. Megalakult az a csoport is, amelynek tagjai egyedi technológiával, háromdimenziós nyomtatással, illetve nyomdai stancolással készítenek arcvédőket orvosok és ápolók részére.

A közösségi médiában alakult meg a 3D nyomtatás a koronavírus ellen megnevezésű csoport – mondta Kőrösi Gábor, a SzínMűvek Kft. alapítója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette, a közösségi csoport, amely három hete jött létre, mintegy háromezer embert foglal magába.

A közösség egyharmada mérnök, kutató vagy olyan magánember, akinek nyomtatója van,

esetleg olyan cég, amelyik felajánlotta a termelési kapacitását.

Amikor elkezdték három hete, akkor nemzetközi példákból okultak, hiszen nemzetközi szinten nincs elég felszerelés, így ott is civil csoportok próbálják kisegíteni az egészségügyi dolgozók munkaeszközigényét. Erre nem számított senki, ilyen termékek jórészt nem léteztek – tette hozzá. Az első termék, amit a csoport fókuszba helyezett, az arcpajzsok gyártása volt.

A 3D nyomtatás szintén a nemzetközi formákból jött, amit úgy kell elképzelni, mintha egy vékony anyagot olvasztana egy gép, ami a rétegek lefektetésével felépít egy háromdimenziós térbeli testet.

Kőrösi Gábor kifejtette, cégének tíz darab 3D nyomtatójával kezdték el a termelést.

Gyakorlatilag annyit várt el a csoporttagoktól, hogy szabványosítsanak,

egyforma termékeket gyártsanak. Van, aki a plexit, van, aki a fejpántrészt gyártja. Két-három nap tervezgetés után kialakult a termék, amit elkezdtek gyártani.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 3D nyomtatás nem tömegtermelési lehetőség. Az egy úgynevezett prototípusgyártó eszköz, tehát lassú  – hívta fel rá a figyelmet. Egy fejpántot egy óra alatt tudnak elkészíteni egy 3D nyomtatóval. Az igényhez képest, ez nagyon lassú folyamat.

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.