Újabb kérdések merülnek fel az érettségiről a PSZ szerint

 

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) sajnálattal tapasztalja, hogy az érettségivel kapcsolatban még kevesebb információ hangzott el a csütörtöki kormányinfón, mint április 9-én, ezért a kérdések is szaporodtak.

Az érdekképviselet csütörtökön azt közölte az MTI-vel, legfőbb aggályuk, hogy a Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője által bejelentett 83 ezer érettségiző diák közlekedése, utazása biztonságos-e a veszélyhelyzetben, a kijárási korlátázások közepette.

Különösen aggályos, hogy még mindig nem ismeretes, miként juthatnak el a vidéki diákok az írásbeli érettségik helyszínére – tették hozzá. „A Pedagógusok Szakszervezete ismét fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az írásbeli érettségi megszervezése és megtartása se veszélyeztesse egyetlen tanuló és pedagógus, továbbá hozzátartozóik egészségét, életét” – emelték ki.


A szakszervezet korábban javasolta, hogy a felvételihez nem szükséges érettségi tárgyaknál ajánlják meg a jegyeket, jelentősen csökkentve az érettségizők számát. A miniszter bejelentéséből egyébként nem derült ki egyértelműen, hogy csak azok érettségizhetnek idén, akik felvételiznek vagy azok is, akik ebben a tanévben fejezik be középiskolai tanulmányaikat.

Nincs válasz arra sem – az érdekképviselet szerint –, hogy a különféle okok miatt az írásbeli érettségi alól felmentést élvező diákok hogyan tudnak mégis vizsgázni, mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudták teljesíteni az érettségihez szükséges 50 órás közösségi szolgálatot, mi történik azokkal, akiknek családjában esetleg koronavírus-fertőzött van, és a karantén még tart az érettségi alatt.

Van olyan diák is, aki krónikus betegsége miatt különösen veszélyeztetett ebben az időszakban. Van-e lehetőség arra, hogy az ilyen diákok egyéni elbírálással más napokon írhassák meg az érettségit annak érdekében, hogy felsőoktatási felvételijük ne kerüljön veszélybe – tette fel a kérdést a PSZ.

A szervezet továbbra is fenntartja korábbi javaslatát, hogy miután üresek az iskolaépületek, minél kevesebb számú vizsgázó tartózkodjon órákon át egy tanteremben. A bejelentett 10 főt a szakszervezet nem tartja biztonságosnak.

Továbbra is nélkülözhetetlen az egészség maximális védelme, ezért a PSZ ragaszkodik ahhoz, hogy minden iskolaépületben legyen mindenki számára elegendő mennyiségű védőfelszerelés. Az sem derült ki, hogy a papíron megírt érettségi dolgozatokat ki és hogyan fertőtleníti, még azok javítása előtt- tették hozzá.

Felvetették azt is, hogy ha az érettségi a diákok számára most nem kötelező, kötelezhetők-e a tanárok és az iskolák dolgozói, hogy elvállalják a felügyeletet, a beosztást az érettségi idejére. Milyen egészségügyi és egyéb indokkal kérhető felmentés a beosztás alól?

A részletek közül hiányolja a PSZ, hogy a szintemelő, a pótló- és javító érettségikre ki, mikor és milyen szabályokat hoz. Mi történik azokkal a diákokkal, akik kéttannyelvű érettségi bizonyítványt szeretnének kapni?

Választ vár a PSZ arra is, hogy milyen járványügyi előrejelzés alapján döntött a kormány, hogy az oktatási akciócsoport javaslatát elfogadva május 4-ében jelölte meg az érettségik megkezdésének időpontját.

Van-e esetleg alternatív időpont, ha a járvány váratlan helyzet elé állítja a köznevelés szereplőit? Felkészültek-e az iskolák arra, miként oldják meg az intézménybe történő biztonságos bejutást, betartva a közegészségügyi előírásokat – sorolták.

„Az elhangzott bejelentés alapján még kevesebbet tud a közvélemény a szakképzés záróvizsgáiról, ezért a PSZ határozottan követeli, hogy az ITM mielőbb hozza nyilvánosságra a vizsgák megszervezésének részleteit. A PSZ jogszabályi garanciát vár arra, hogy az idén vizsgákat tevő diákokat utóbb semmilyen hátrány ne érje, vagyis az érettségik és egyéb vizsgák tisztaságát később senki ne kérdőjelezhesse meg” – áll a közleményben.