×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Kazahsztán százezer maszkot adományozott Magyarországnak

 

Kazahsztán százezer maszkot adományozott Magyarországnak, így már a Türk Tanács négy tagállamától kapott az ország segítséget a koronavírus elleni küzdelemhez – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebookon.

A tárcavezető közölte, az imént egyeztetett telefonon Mukhtar Thleuberdi kazah külügyminiszterrel, akinek megköszönte, hogy a Nur-Szultan repülőterén folyamatosan biztosítják a technikai megállás lehetőségét a Kínából egészségügyi eszközöket Magyarországra szállító repülőgépek számára.

Csak a Wizz Air repülőgépei 78 alkalommal hajtottak végre technikai leszállást csütörtökig Kazahsztánban – tette hozzá.

„Megállapodtunk, hogy továbbra is szorosan együttműködünk a koronavírus elleni harcban, így a Kína–Magyarország légihídon közlekedő repülőgépek továbbra is használhatják tankolás és más technikai célokra a kazah főváros repülőterét” – írta Szijjártó Péter.

Egy nap alatt 1,5 millió védőruha, 100 ezer kesztyű, 50 ezer teszt és 200 lélegeztetőgép érkezett 

A külügyminiszter elmondta, hogy az elmúlt 24 órában másfél millió védőruha érkezett a magyar orvosok és nővérek számára. Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött videóban közölte, hogy a védőruhák mellett érkezett százezer kesztyű, ötvenezer koronavírus-teszt és kétszáz lélegeztetőgép is.

A repülőgépek a következő napokban is folyamatosan szállítják az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Magyarországra – tette hozzá. Szijjártó Péter megjegyezte, Magyarország megteheti, hogy segít a környező országoknak is, hiszen a Kína–Magyarország légihíd folyamatosan működik.