×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jobban tudunk koncentrálni hitünk megélésére

 

A koronavírus-járvány terjedésének következtében idén talán még nagyobb figyelmet fordítanak a húsvét előtti napokra azok is, akiknek életében a vallás nem képezi a mindennapok részét. Pozitívan kell a kialakult helyzettel szembenézni a szakértő szerint, és arra kell koncentrálni, hogy most olyan cselekvéseket is végezhetünk, amelyekre a rohanó mindennapokban nem jutott időnk.

Különös helyzetben köszöntött a nagyhét a világra, és ebben a sokkoló élethelyzetben talán még nagyobb figyelmet fordítanak a húsvét előtti napokra azok is, akik életében a vallás nem képezi a mindennapok részét.


Még inkább odafigyelünk egymásra

 

Földi Rita klinikai szakpszichológus a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában elmondta, saját környezetében azt tapasztalja, hogy az emberek húsvét közeledtével még inkább odafigyelnek egymásra, próbálnak alkalmazkodni a megváltozott élethelyzethez, a szigorú szabályokhoz.

A húsvéti készülődés idén furcsa hangulatban telik

 

– mondta. Hozzátette, sokszor hallható, hogy ebben az időben mennyire fontos, hogy

 

magunkra, a kapcsolatainkra, a hitünkre tudjunk figyelni.

 

Azt gondolja, erre most kicsit rá is vagyunk kényszerítve. Földi Rita azt is elmondta, úgy látja, a járványnak, a kijárási korlátozásnak rengeteg negatív következménye mellett van pozitív eredménye is. Azzal, hogy nem hagyhatjuk el otthonunkat, csak fontos ügyek elintézése miatt,

 

lehetőséget ad arra, hogy visszatekintsünk múltunkra,

 

és visszahozzunk olyan hobbikat, kedvelt cselekvéseket, amikre a felgyorsult mindennapokban nem jutott időnk.

 

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)


Azok is használják az online felületeket, akik eddig távolságot tartottak

Török Csaba római katolikus pap, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára kitért arra is, hogy

 

a koronavírus-járvány okozta szigorú korlátozásoknak az egyházban is voltak pozitív eredményei.

 

Hozzátette, a nyilvános szentmisék betiltása után olyan plébánosok is rákényszerültek a digitális eszközök használatára, akik eddig távolságot tartottak. Az érintett papok is rájöttek arra, hogy jelen helyzetben a számukra fontos emberekkel, a rájuk bízott hívekkel csak ezen a csatornán keresztül tudják tartani a kapcsolatot.

Kiemelte,

 

sokan átléptek saját korlátaikon,

 

és megjelentek a legkülönfélébb módokon a közösségi oldalakon élőben közvetített szentmisék, a különböző lelki és hitbeli támogatást nyújtó kör-e-mailek, bejegyzések által. Ennek köszönhetően pedig mára kialakult egy jól működő virtuális egyházi kommunikáció.

Török Csaba arról is beszélt, a tapasztalat azt mutatja, hogy

 

a legidősebb korosztály is egészen dinamikusan kezdett mozogni a virtuális térben.

 

Hozzátette, az egyik plébánián van egy kilencven év feletti hívő, aki rendszeresen követi a Facebookon közvetített szentmiséket.


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.


A címlapfotó illusztráció.