Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg

 

Idén csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg az oktatási akciócsoport javaslata szerint – mondta a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön, és közölte, a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kormány.

Cikkünk frissült.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolításának is.


Azoknak, akik idén érettségiznének, a lehető legrövidebb, a legkevesebb személyes kontaktussal járó vizsgát kell szervezni – emelte ki, azt is hangsúlyozva, hogy senkinek sem kötelező érettségizni, amennyiben idén nem felvételizik.

Ismertette: ezért szóbeli és gyakorlati vizsgákat a javaslat alapján nem tartanának, csak írásbeliket szerveznék, amivel felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és valamennyi 14 nap alatt lebonyolítható. A másfél méteres távolságnak minden érintett között meg kell lennie, egy helységben maximum 10 ember tartózkodhat – hívta fel a figyelmet.

Úgy folytatta, szóbeli vizsgát csak azon tárgyak esetében tartanának, amelyekből csak ilyen módon lehet levizsgázni és azoknak a sajátos nevelési igényű diákoknak szerveznének szóbelit, akik felmentést kapnak az írásbeli vizsga alól. Ez 320 ezer szóbeli helyett mindössze 4500 vizsgaeseményt jelentene – összegzett.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint javaslatuk tartalmazza az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgák törölését is.

Ez 113 ezer érettségi jelentkezésből mintegy 30 ezret érintene, így legfeljebb 73 ezer érettségiző maradhatna

– jelezte.

A vizsgák időzítéséről azt mondta: ha a járványügyi helyzet romlik, akkor minél előbb, ha javul, akkor minél későbbre kell azokat ütemezni május-június folyamán. Jelenleg arra készülnek, hogy május 4-én elkezdjék a vizsgákat – közölte Maruzsa Zoltán, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kabinet.

A nemzetközi helyzetre térve az államtitkár beszámolt arról is, hogy az európai országok vagy az év végi eredményekből számított jegyekkel adják ki az érettségi bizonyítványt, vagy technikailag egyszerűsítik, rövidítik a vizsgákat. Ismertetése szerint az európai uniós országok többsége még nem hozott döntést az érettségik lebonyolításának mikéntjéről.

A címlapfotó illusztráció.