Álhír #4: A magyar mentőcsomag csak a GDP 3 százalékának felel meg

 

Az igazság az, hogy az eddigi bejelentések a GDP 18–20 százalékát teszik ki.

 

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője álhírt közölt április 6-i Facebook-bejegyzésében: „Orbán mentőcsomagja az egyik legkisebb Európában. Ez nagyon kevés lesz – ha nem nő azonnal legalább a duplájára, akkor emberek tízezrei maradhatnak munka és fizetés nélkül, kisvállalkozások tömegei mehetnek véglegesen csődbe. Ezt nem szabad megengedni! El kell fogadni az EU segítségét, és minden pénzt a védekezésre kell fordítani a költségvetésben!”


A képviselő a Demokratikus Koalíció ábráját is mellékelte bejegyzéséhez, miszerint a magyar GDP 3 százalékát teszi ki a gazdaságvédelmi akcióterv.

 

 

EZ EGY ÁLHÍR.

 

AZ IGAZSÁG AZ, HOGY MAGYARORSZÁGON AZ EDDIG MEGHOZOTT INTÉZKEDÉSEK A GDP 18–20 SZÁZALÉKÁT TESZIK KI.

 

Mivel a képviselő által megosztott grafikon alatt forrásmegjelölés nem található, az összehasonlítást nem lehet ellenőrizni, azonban a Magyarországra vonatkozó adatok a hivatalos forrásokból kiderülnek. A magyar kormány három alapot hozott létre a koronavírus elleni védekezésre, mintegy 2000 milliárd forintos összeggel.

 

  • A Gazdaságvédelmi Alap 1345 milliárd forintos összeggel bír.
  • A Járvány Elleni Védekezési Alap forrása 633 milliárd forint,
  • a harmadik pedig az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja. Ebben az alapban jelenleg 0 forint van.

 

Szintén a gazdaságvédelmi intézkedésekhez tartozik a mintegy 1500–3000 milliárd forintot a magyar lakosságnál és vállalkozóknál hagyó hitelmoratórium, a nagyjából 2000–2500 milliárd értékű kamat- és garanciatámogatott hitelek, illetve a 3000 milliárd forintos MNB-csomag. Az eddig bejelentett intézkedések a jegybank által megindított programokkal együtt tehát

 

8500–10500 MILLIÁRD FORINT KÖZÉ TEHETŐK, EZ A TAVALYI 46 787 MILLIÁRD FORINTOS GDP 18–20%-ÁT JELENTI.